Järjest suurem hulk inimesi vajab erakorralist arstiabi

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Eesti Regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakond
Põhja-Eesti Regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakond Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Haiglate erakorralise abi vajajate arv kasvab jätkuvalt, samas edasisele haiglaravile jäetud patsientide arv on vähenenud.

Möödunud aastal osutati haiglates erakorralist arstiabi kokku 482 231 korral, see on 2,3 protsenti enam kui 2013. aastal, teatab tervise arengu instituut. Kui 2013. aastal pöördumiste arv võrreldes varasema aastaga vähenes veidi – 0,3 protsendi võrra –, siis 2014. aastal jätkus varasematele aastatele sarnane patsientide arvu kasv.

Haigla liikide lõikes on ühe ööpäeva keskmine patsientide arv erakorralises vastuvõtus väga erinev. Kui piirkondlikes haiglates anti 2014. aastal erakorralist abi keskmiselt 167 patsiendile päevas, siis keskhaiglate erakorralises vastuvõtus keskmiselt 119 inimesele.

Abisaanuid üld- ja kohalikes haiglates oli vastavalt 30 ja viis patsienti päevas. Ööpäevane erakorraliste patsientide arv piirkondlikes ja keskhaiglates on oluliselt suurenenud – näiteks 2006. aastal olid vastavad näitajad keskmiselt 124 ja 92 –, ning üld- ja kohalikes haiglates jäänud sarnaseks.

Saabumise viisi järgi tuli eelmisel aastal ise 69 protsenti, kiirabiga toodi 19 protsenti, teisest tervishoiuasutusest suunati 9 protsenti ja muul viisil – näiteks politseiga – 3 protsenti patsientidest.

Kui võrrelda 2014. aasta erakorraliste patsientide arvude muutust veel 2006. aasta statistikaga, siis ise abi saamiseks pöördunute arv on kasvanud 46 protsendi võrra ehk ligi 227 000-lt suurenenud üle 331 000ni. Ka kiirabiga on saabunuid 30 protsenti enam ehk suurenenud ligi 72 000-lt üle 93 000ni, samas teisest tervishoiuasutusest on saadetuid 45 protsenti vähem ehk nende patsientide arv on vähenenud 79 000-lt 43 000ni).

Esmaabi osutamise järel suunatakse patsient haiglaravile või kodusele ravile. Haiglas statsionaarse raviga jätkavate patsientide osatähtsus erakorralise meditsiini patsientide hulgas on aja jooksul kahanenud. Kui 2006. aastal moodustas edasi haiglaravile jäetud patsientide osatähtsus 27 protsenti, siis möödunud aastal 20 protsenti.

Möödunud aasta erakorralise meditsiini statistika avaldas tervise arengu instituut tervisestatistika ja terviseuuringute andmebaasis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles