Aasta õe tiitli pälvis 40-aastase staažiga diabeediõde

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agnes Anton ja Ester Öpik.
Agnes Anton ja Ester Öpik. Foto: Ingrid Mühling

Õdede liit andis sel aastal esmakordselt välja aasta õe aunimetuse, mille pälvis Tartu ülikooli kliinikumi diabeediõde Agnes Anton.

Aasta õendusteoks tunnistati Hooldustöötajate Seltsingu loomine ning eriauhinnaga tunnustas õdede liit Tartu piirkonna kauaaegset juhti ja pikaajalist kiirabiõde Tiina Tederit.

Agnes Anton on õe ametit pidanud 40 aastat. Ta on Eesti Õdede Liidu asutajaliige ja Tartus korraldatava terviseedendusprogrammi «Tervislikud neljapäevad» üks algatajaid ja eestvedajaid. Oma tavapärases töös võtab ta iseseisvalt vastu diabeeti põdevaid patsiente. 

«Olen liigutatud, et äramärkimise algatus tuli kolleegidelt, kellega olen aastaid koos töötanud. Tunnustust pole võimalik välja teenida üksi, olulised on inimesed su kõrval ‒ meeskond, juhid, pereliikmed. Mul on olnud õnn teha tööd, mida armastan ning olen saanud ühtviisi pühenduda nii oma tööle kliinikumis kui ka vabatahtlikele ülesannete. Ma ei kujutaks end ette üheski teises ametis,» ütles aasta õde Agnes Anton.

«Agnes Anton on terviseneljapäevade eestvedaja ja hing. Suuresti tänu temale on 2013. aastast korraldatav terviseedendusüritus saanud Tartu ja selle ümbruskonna elanike seas populaarseks ‒ iga kord saab tasuta nõu ja abi üle saja inimese. Agnes Antoni teod kannavad õdede kutse-eetika põhiväärtusi: hoolivust ja pühendumist inimeste tervisele,» ütles õdede liidu president Ester Öpik.

Aasta õendusteo auhinna pälvis hooldustöötajate konverents ja hooldustöötajate seltsingu loomine. «Hooldustöötajate seltsing aitab senisest paremini korraldada hooldajate koolitust ning teha nende hääl enam kuuldavaks. Seltsing aitab hooldajaid koolitada ning tõsta nende kvalifikatsiooni. Kvalifitseeritud hooldaja on aga professionaalne meeskonnaliige, kellest õdede töökoormuse vähendamisel on väga palju abi,» ütles Ester Öpik.

Eripreemiaga tunnustas õdede liit Tartu piirkonna kauaaegset juhti ning pikaajalist kiirabiõde Tiina Tederit, kes on aktiivselt kaasa löönud nii terviseneljapäevade kui ka õdede liidu vabatahtlikus tegevuses.

Ettepanekud aasta õe ja õendusteo nominentide kohta tegid õdede liidu piirkondlikud organisatsioonid. Eestis on kokku üle 10 000 õe ja õendustöötaja, kellest üle poole kuulub õdede liitu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles