Toores kana võib levitada veel ühte rasket haigust

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toores linnuliha peidab endas ohtlikke baktereid.
Toores linnuliha peidab endas ohtlikke baktereid. Foto: SCANPIX

Toores linnulihas leiduv kampülobakter on üheks peamiseks toidumürgituste põhjuseks, mis on toidustandardiameti andmetel Suurbritannias põhjustanud üle 100 surma aastas.

Käesoleva aasta veebruaris avalikustati 9 kuud hõlmav statistika, mille andmetel sisaldas 73 protsenti supermarketites müüdavast kanast kampülobakterit, kusjuures üks kana viiest oli väga ohtliku saastetasemega, vahendab Telegraph. Bakteri levik tekitab aastas keskmiselt 280 000 inimesele toidumürgituse.

Eestis on zoonoossest haigusetekitajatest põhjustatud haigustest  esikohal salmonelloos, millele järgneb kampülobakterenteriit, selgub veterinaarameti uuringust.

Aastal 2012 viidi läbi linnuliha Salmonella spp. ja Campylobacter spp. uuring jaemüügi ettevõtetes. Uuringu käigus võeti kokku 381 proovi, neist: 147 - Eesti, 180 - Leedu, 30 - Läti, 10 - Poola, 5 - Saksamaa, 5 - Soome, 2 - Ungari, 2 - Belgia päritolu linnuliha. Võetud proovidest 0,8% osutusid Salmonella spp. positiivseteks ning 13% proovidest osutusid Campylobacter spp. positiivseteks.

Inimene.ee andmetel on kampülobakterioosi haigustunnused – kõhulahtisus, iiveldus, lihasevalu, palavik (38º-40º C)–, mis ilmnevad 1–10, tavaliselt 3–5 päeva peale nakatumist. Iseloomulik on väga valusate krampidega kõhuvalu. Väljaheide võib olla vesine või verine. Kampülobakterite poolt põhjustatud soolepõletik paraneb sageli iseenesest.

Kuidas end saastatud linnuliha eest kaitsta?

  • Säilita toorest liha kaetult ja jahutatult. Võimalusel hoia kana külmkapi ülaosas, et sellega ei seguneks teised toiduvedelikud.
  • Ära pese toorest kana. Kuumutamine tapab kõik kanal sisalduvad bakterid, ent pesemine just levitab neid.
  • Pese ja puhasta kõik pinnad, lõikelauad ja nõud, millega toorest kana toidutegemiseks ette valmistasid. Pese ka käsi sooja vee ja seebiga. Niiviisi väldid ristsaastumist ning aitad peatada kampülobakteri levikut.
  • Küpseta kana põhjalikult. Valmides lõika kana sitkemat kohta ning tee kindlaks, et see on enne serveerimist läbiküpsenud ega ole enam roosakat värvi.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles