Kasulik aine, millest taimetoitlased ilma jäävad

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taimset toitu tuleb kindlasti süüa, aga lastearsti hinnangul lapsele ainult sellest ei piisa.
Taimset toitu tuleb kindlasti süüa, aga lastearsti hinnangul lapsele ainult sellest ei piisa. Foto: SCANPIX

Uue uuringu järgi võivad liha- ja piimatooted kaitsta hambakatu ja igemepõletiku eest, mis jätab veganid mõnevõrra halvemasse olukorda.

Nimelt näitas ajakirjas PLOS ONE avaldatud uuring, et lihas ja piimatoodetes leiduv aminohape arginiin lagundab hambakattu, aidates seeläbi vältida aukude teket ja ära hoida igemepõletikku, vahendab Shape.com.

Seda hambasõbralikku aminohapet leidub kõige enam punases lihas, linnulihas, kalas ja piimatoodetes, mis tähendab, et kõrge valgusisaldusega toidusedeli eelistajad võivad rõõmustada, kuid veganitel jääb see kasulik aine toidust saamata.

Teadlased leidsid laboris läbi viidud katsete käigus, et L-arginiin ei lasknud kasvada süljes leiduvatest bakteritest moodustunud biokilel, mis põhjustab nii hambaaukude kui ka igemepõletiku teket.

Ja kuigi selle aminohappe toimest arusaamiseks on vaja põhjalikumat uuringut, ütlevad teadlased, et arginiinirikaste toitude söömisest on hammastele ja igemetele tõepoolest palju kasu.

Ent mida siis peaksid tegema veganid? Esiteks sisaldavad mõned köögiviljad samuti argniini, ehkki mitte sama suures koguses nagu liha. Parimad taimsed arginiiniallikad on oad, sealhulgas mustad oad, sojaoad ja isegi oavõrsed. Teadlased soovitavad ka arginiiniga rikastatud hambapastat või suuvett, nagu Colgate Sensitive Pro-Relief Pro-Argin.

Üks Hiina uuring näitas, et regulaarne arginiiniga rikastatud suuvee kasutamine võib aidata ennetada hambaaukude teket.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles