Tuntud kosmeetikatooted sisaldavad kahjulikke aineid

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Testitud tooted.
Testitud tooted. Foto: Stiftung Warentest

Paljud kosmeetikatooted on tehtud mineraalõli baasil ja neis ei tohiks olla ühtegi kantserogeenset koostisosa, kuid tuntud Saksmaa labori Stiftung Warentesti uurimine tõestas vastupidist.

Mineraalõli baasil tehtud kosmeetika on odav, vastupidav ja ei põhjusta allergiat, vahendab portaal panteres tuntud Saksamaa labori Stiftung Warentesti  uuringut. Samas võib selline kosmeetika sisaldada potensiaalselt kantserogeenset ainet, mida tuntakse kui aromaatne mineraalõli. Sellist ainet leiti 25 uuritud kosmeetikatootest.

Uuriti nii huulepulki, juuksevahasid, kehaõlisid, beebikreeme. Kahjulike ainete osakaal tootes jäi 0,005 ja üheksa protsendi vahele. Eriti ohtlik on see aine huulepulgas, kuna on oht selle alla neelamiseks.

On olemas meetodid nende ainete tuvastamiseks, kuid labori hinnangul pole tootjate poolt kasutatav meetod piisav.

Euroopa Liidus on kantserogeensete koostisosade kasutamine kosmeetikatoodetes keelatud. Ka potentsiaalsete kantserogeensete ainete nagu aromaatne mineraalõli kasutamine on keelatud. Nendele ainetele pole kehtestatud piirnorme.

Lisaks aromaatsele mineraalõlile leiti kosmeetikatoodetest ka parafiinset mineraalõli. Seniste andmete põhjal pole tegu kantserogeensete  ainetega, kuid see võib ladestuda inimese rasvkoes.

2011. aastal tehtud uuringust on selgunud, et vanuse kasvades suureneb ka parafiinse mineraalõli  kogus rasvkoes, kusjuures rohkem on seda naistel, kes on pidevalt kasutanud kätekreeme ja huulepulka. Ka oli selle kogus suurem naistel, kes eelnevatel kuudel olid kasutanud päikesekaitsekreeme. Parafiine mineraalõli ladestub väikestes kogustes maksas, neerudes, lümfides ja teistes organites.

2011.aastal avalikustas Stiftung Warentest, et aromaatset mineraalõli  leiti ka advendikalendri šokolaadides, kuhu see oli sattunud pakendi trükkimiseks kasutatud värvidest.

Uuringu täpseid tulemusi näeb siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles