Uued antibeebipillid võivad olla hoopis ohtlikumad

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uuringu järgi kaasneb uuema põlvkonna antibeebipillidega senisest suurem trombide tekke risk.

Ajakirjas The BMJ avaldatud uuring näitas, et kui vanade antibeebipillide puhul on trombide tekkerisk umbes 2,5 korda suurem kui ilma pillideta, siis uute pillidega on see risk tervelt 3,6- kuni 4,3-kordne, kirjutab Medical News Today.

Pillid, mis sisaldavad üht uuematest hormoon progesterooni tüüpidest – drospirenooni, desogestreeli, gestodeeni või tsüproterooni – on uuringu järgi seotud suurema venoosse trombemboolia riskiga kui vanema põlvkonna progesteroone – levonorgestreeli ja noretisterooni – sisaldavad pillid.

Notthinghami ülikooli teadlased leidsid, et uue põlvkonna pille kasutavaid naisi ohustab vanemate pillidega võrreldes 1,5 kuni 1,8 korda suurem venoosse trombemboolia risk.

Samas rõhutasid nad, et pillid on üldiselt märkimisväärselt ohutud ning kuigi juttu on suurenenud tromboosiriskist, on see risk iseenesest väga väike, jäädes kõvasti alla rasedusega kaasnevale venoosse trombemboolia riskile. Viimane on nimelt kuni kümme korda suurem kui mitterasedal ja pille mittevõtval naisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles