Seksuaalhälbe korral saab tänasest anonüümselt abi küsida

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänasest käivitub tööpäeviti ja õhtuses vööndis nõuandetelefon, kus inimestel on võimalik küsida nõu ja saada abi olukorras, kus neid vaevab seksuaalhälve.

Psühhiaater-seksuoloog ja MTÜ Eesti Abikeskused juht Imre Rammul rääkis «Vikerhommikule», et piir, kust alates on tegemist seksuaalhälbega, on hajus ja aina hajusamaks läheb, kirjutab ERR Uudised.

«Kui veel aastakümneid tagasi räägiti anaalseksist kui mingisugusest perversiteedist või ka oraalseksist, siis täna seda julgust enam keegi endale ei võta. Samas on nii, et kui tegemist on kahe täiskasvanud inimese konsensusliku seksuaaltegevusega, mis võib mingisuguseid hälbe elemente sisaldada, kuid keegi liiga ei saa, siis lustigu aga,» selgitas ta.

Nõuandetelefon nimega Stopp stardib täna õhtul ja vastab tööpäeviti kella 18-22. Number on 666 51 20.

Mõni nädal tagasi rääkis Rammul Postimehele, et ehkki hinnata, kui suur vajadus sellise telefoniliini järele Eesti riigis on, on võimatu, usub ta kindlalt, et see vajadus on olemas. «Üsna selge on see, et mida me näeme meedias vilksatamas mingite kohtu-case’ide näol, on jäämäe tipp,» märkis ta seksuaalkuritegudest rääkides.

«Samas on paljudel inimestel sageli see küsimus, kas ma olen normaalne. Ja võib-olla on analoogne küsimus kohati ka lapsevanematel. Ehk siis me ei keskendu oma konsultatsioonitegevuses vaid mingitele seksuaalkurjategijatele ja -ohvritele, vaid tavapärasest eristuvale seksuaalsusele,» selgitas Rammul.

Ta lisas, et milliste seksuaalhäiretega inimesed uuele telefoniliinile helistama hakkavad, selgub alles siis, kui see liin on avatud. «See telefon on mõeldud nii ohvritele kui ka nendele, kellel on mingi seksuaalhälbeline orientatsioon. On mõeldud nendele, kelle seksuaalsus eristub. Näiteks, kui inimesel on sadomasohistlikud seksuaalfantaasiad, kui talle on omane mingisugune fetišistlik käitumine, mis tahes.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles