Haruldase nahahaigusega tüdruku raviks on juba annetatud ligi 9700 eurot

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annetus
Annetus Foto: SCANPIX

Vastusena möödunud kolmapäeval lastefondi poolt välja saadetud abipalvele toetada haruldase nahahaigusega Cassandra ravi Inglismaal on juba annetatud ligi 9700 eurot.

Möödunud nädala kolmapäeval, 27. mail kutsus Tartu ülikooli kliinikumi lastefond ETV saate «Ringvaade» vahendusel inimesi üles abistama haruldase nahahaigusega kahe-aastast Cassandrat, kes vajab iga paari kuu tagant opereerimist Inglismaal.

Fondi teatel on tänaseks pisitüdruku toetuseks kogunenud juba 9694 eurot. See summa katab vähemalt üheksa Cassandra ravireisi kulud. Kui neid aga ei peaks nii palju vaja olema, suunatakse üle jääv summa lapse nahahooldusvahendite kompenseerimiseks ning lapsehoiuteenuse eest tasumiseks. Viimastele kulub perel ka ühes kuus ligi 750 eurot ning neid toetab selles igakuiselt 100 euroga Käru vald ning 650 euroga lastefond.

Lastefondi tegevjuht Sandra Liiv leiab, et Cassandrale osaks saanud toetus on järjekordne näide sellest, kui palju headust on eestlaste südametes. «Kuigi eestlased on tavapäraselt pigem tagasihoidlikud ja kinnised ega kipu oma nina teiste asjadesse pistma, siis on näha, et otsesele abipalvele ei jäeta reageerimata,» sõnas Liiv. Ta lisas, et see on südantsoojendav, kuidas Cassandra ja tema ema käekäigu vastu huvi tuntakse, nende peale mõeldakse ja kaasa elatakse. «Kahtlemata on nad on meile kõigile oma rõõmsameelse ja positiivse olekuga ka suureks eeskujuks,» märkis lastefondi tegevjuht.

Cassandra põeb bulloosset epidermolüüsi – üliharuldast nahahaigust, mida põeb üks laps miljonist ja mille korral tekivad nahale valusad, sügelevad ning aeglaselt paranevad villid. Kaasasündinud haigust ei ole võimalik välja ravida, kuid pideva hooldusega saab sellega kaasnevaid vaevusi leevendada ning tüsistusi vältida.

Cassandra puhul on see haigus aga muutunud lapse jaoks eluohtlikuks, sest 2014. aasta alguses tekkisid haigusest tingitult probleemid hingamisteedega: tüdrukul kasvab kurku pidevalt tagasi sidekude, mis sulgeb tema hingamisteed ning seab ta pidevasse lämbumisohtu. Hingamisteede avamiseks vajab laps iga paari kuu tagant opereerimist Inglismaal, kuna sidekude kasvab pidevalt mingis ulatuses tagasi. Loe lähemalt siit.

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku kahe miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles