Teflonpannid levitavad ohtlikke kemikaale

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teflonpann võib tervist rikkuda.
Teflonpann võib tervist rikkuda. Foto: Urmas Luik / Postimees

Teflonpanni on süüa tehes mugav kasutada, ent USA teadlastel on halbu uudiseid – pannide valmistamisel võivad nende külge jääda ohtlikud kemikaalid.

Inimesed võivad polü-perfluoroalküül kemikaalidega kokku puutuda mis tahes viisil seda sisaldavaid tooteid tarbides. California Green Science Policy instituudi sõnul on neid aineid nii õhus, mida hingame, vees, mida joome kui ka toidus, mida sööme, vahendab Telegraph. Vanemteadur Simona Balani sõnul võib oht ilmneda eriti juhul, kui pann on ülekuumenenud või liigselt kraabitud. Enamikus majapidamistes on köögitarvikutes sisalduvate kemikaalide oht siiski väike, pigem kannavad suuremat riski sisustus- ja tekstiilitarbed. Lisaks on kemikaalikandjad ka rasvakindlad, näiteks pitsa ja popkorni pakendid.

«Panni minemaviskamine ei lahenda probleemi, sest see satub lõpuks prügilasse ning kemikaalid satuvad keskkonda. Kui sul juba on telfonpann, ära kuumuta seda liigselt (temperatuur võiks jääda alla 260 °C) ning ole ettevaatlik sellelt toitu ära tõstes, et vältida panni kriipimist, » soovitab Balan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles