Tõelist tervisepommi on kasulik süüa kuumutatult

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomatis sisalduvat lükopeeni omastab inimene kõige paremini kuumutatult.
Tomatis sisalduvat lükopeeni omastab inimene kõige paremini kuumutatult. Foto: SCANPIX

Kuna Eesti suvi annab ohtralt erineva värvi ja mahlasusega tomateid, räägib Rimi toitumisnõustaja Katri Merisalu nii selles sisalduvatest kasulikest ainetest kui ka annab nõuandeid aedvilja söömise kohta.

«Tomat sisaldab palju kasulikke vitamiine: A, C, K, E ja folaati,» räägib Katri Merisalu Rimi terviseveebi vahendusel. Lisaks sisaldub küpses tomatis ka selliseid mikroelemente nagu vask, raud, jood, fluor, tsink ja kaalium, magneesium ning fosforiühendid.

«Tomatis sisalduv lükopeen on tõhus antioksüdant, mis aitab organismil neutraliseerida kahjulikke vabu radikaale, samal ajal ennetades südame-veresoonkonna haiguste tekkimist,» märgib Merisalu. Paljud teaduslikud uuringud on tõestanud, et regulaarne tomati söömine aitab ennetada insulti, diabeeti, osteoporoosi ning alandab vererõhku. Tomat aitab taastada tervislikku kolesteroolitaset ning suurendab meeste viljakust.

Muuhulgas on välja toodud, et kuumutatult on tomatit kasulikum süüa kui värskelt, kuna siis omandab inimese keha kõige paremini aedviljas sisalduvat kasulikku lükopeeni. «Heaks nipiks on lisada tomatitoitudele natukene õli, sest lükopeen on rasvlahustuv aine ja rasva lisamine aitab kehas kaasa paremale lükopeeni omastamisele, lisab Rimi toitumisnõustaja.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda Rimi terviseveebist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles