Kuidas sünnikuu tervist mõjutab?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media

Sünnikuu võib olla tervise seisukohalt olulisem kui seni arvati: värskest uuringust selgus, et sünnikuuga saab seostada 55 haigust.

Columbia ülikooli teadlased kasutasid algoritmi, et leida olulisi seoseid inimese sünniaja ja haiguste vahel, kirjutab väljaanne TIME. Uuritud haiguste seas olid näiteks tähelepanupuudus- ja hüperaktiivsushäire, astma ja südamehaigus.

Ajakirjas Journal of American Medical Informatics Association avaldatud uuringust selgus, et maikuus sündinud inimestel on kõige madalam risk uuritud haiguste tekkeks. Kõige kõrgem haigestumisrisk on aga oktoobris sündinutel.

Ka varasematest teadustöödes on uuritud seost haiguste tekkeriski ja sündimise aja vahel. Selles värskes uuringus kinnitati seni teada olevatest seostest 39 ning selgus ka 16 uut seost. Teadustöös uuriti enam kui 1600 haigust ning 1,7 miljonit patsienti New Yorgis aastatel 1985 kuni 2013.

Uuringu eesmärk oli saada teada, mis sünnikuud seostatakse enim astma tekkega, nendeks kuudeks olid oktoober ja juuli. Tähelepanupuudus- ja hüperaktiivsushäirega leiti enim seoseid novembris sündinutel ning sama tulemus saadi ka varasemas Rootsi uuringus.

Teadlased plaanivad uurida ka teistes kohtades elavaid inimesi, et võtta arvesse ka keskkonnategurite mõju.

Uurimuse autor ja Columbia ülikooli meditsiinikeskuse dotsent Nicholas Tatonetti ütles, et tulemuste pärast ei tasu liialt muretseda, sest nad leidsid küll seoseid sünnikuu ja haiguste tekke vahel, kuid neist enam mõjutab haiguste teket toitumis- ja liikumisharjumused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles