Viis küsimust laktoositalumatusest, mida sa veel ei teadnud

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Laktoositalumatust esineb aina sagedamini, kuidas seda ära tunda ja sellega elada, selgitab toitumisteadlane Mai Maser.

1. Ma ei taha piima juua, kas mul võib olla laktoositalumatus?

Vastuse leiab siis, kui analüüsida, miks sa ei taha piima juua.

Juhul, kui:

ei meeldi piima lõhn või maitse, siis ei ole tegemist laktoositalumatusega.

piimajoomise järgselt tekib kõhus ebamugavustunne, nt gaasid, kõhuvalu, kõhulahtisus, siis võib olla laktoositalumatus

jood meeleldi keefiri ja jogurtit, ka siis võib olla, et sulle ei sobi rõõsk piim ning on tegemist laktoositalumatusega.

2. Millised piimatooted on keelatud laktoositalumatuse korral?

Kui on diagnoositud laktoositalumatus, siis ei tohi tarvitada rõõska piima,  kakaod piimaga, petti, piimakokteili, jäätist, piimasokolaadi, ka piimapulbrit sisaldavaid magustoite, kooke, ravimeid. Kuid arvestada tuleb seda, et sobivad hapendatud piimatooted j a neid tuleks iga päev tarbida.

3. Kas minu tervisele on kuidagi halb see, kui ma ei joo piima ega söö piimatooteid?

Jah, piim ja piimatooted on väga vajalikud nendest saadava kaltsiumi, D-vitamiini ja  rasvhapete tõttu. Piimas leidub ka kaaliumi ja magneesiumi, mis on heas vahekorras ja nad mõjuvad üheskoos soodsalt luude tervisele. Oluline on piima A-vitamiini sisaldus, mille eelühendid karotenoidid annavad võile kollase värvuse. Kui ei tarbi piimatooteid ja piima, ohustavad osteoporoos ehk luuhõrenemine, kaaries, küünte ja juuste probleemid.

4. Kui mul on laktoositalumatus, kas siis on keelatud kõik piimatooted?

Ei,  kindlalt on keelatud vaid rõõsk piim, lubatud on  aga fermenteeritud  piimatooted, nagu  hapupiim,  keefir, jogurt ja. juust.

Mõõdukalt võib süüa ka  sulatatud juustu, hapukoort, kohupiima, võid, majoneesi. Kuid tavaliselt korraga pool klaasi piima ei tohiks teha kellelegi probleemi. Harjuta ja proovi vähehaaval. Iga organism on võimeline toime tulema 2-3 g laktoosiga.

5. Kas ise saab ka diagnoosida  laktoositalumatust?

Ise võib katsetada selliselt, et jätta menüüst välja kaheks nädalaks kõik võimalikud laktoosi sisaldavad toidud. Seejärel võib neid hakata uuesti proovima, lisades hästi väikestes kogustes hapendatud piimatooteid päevasesse toitu. Kindlasti aga  peab hoolega jälgima võimalikke tekkivaid häireid.Ajapikku tuleb laktoosikogust suurendada ja kui talumatuse nähte ei teki, võib mõne aja möödudes proovida ka rõõsa piima joomist. Selline testimine võimaldab väljaselgitada ka laktoositaluvuse läve. Kuid diagnoosi kinnitamiseks on  vaja kindlasti pöörduda perearsti või allergoloogi poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles