Kas abielu vähendab terviseriske?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemas eas abielupaaride tervisenäitajad on paremad kui vallalistel.
Vanemas eas abielupaaride tervisenäitajad on paremad kui vallalistel. Foto: SCANPIX

Abielupaaridel ja püsipartneriga koos elavatel inimestel on väiksemad terviseriskid kui vallalistel ja lahutanutel.

Keskealistel naistel, kes pole kunagi abielus olnud, on suurenenud risk südame- ja hingamisteedehaigusteks, selgus Londoni Ülikoolide ühisuuringust. Vähesem risk on aga abielumeestel, vahendab WebMD.

«Inimestel, kes lähevad kaaslasest lahku või lahutavad abielu, ent alustavad varsti uut suhet, ei kannata tervis pikaajaliselt,» ütleb uuringut juhtinud George Ploubidis.

Uuringus vaadeldi üle 10 000 Suurbritannia, Šotimaa ja Walesi elaniku, kes on sündinud 1958. aasta kevadel. Lisaks kontrolliti nende suhtestaatust ajal, mil nad olid 23-, 33-, 42- ja 46-aastased. Meditsiiniõed külastasid neid ka kodus, kui nad olid vanuses 44-46 eluaastat, et teha terviseteste.

Teadlased leidsid, et kaks kolmandikku nii mees- kui naisosalejatest, kes abiellusid 20ndates ja varastes 30ndates, olid endiselt abielus ka 40ndate eluaastate keskel.

Üle kaheksa protsendi meestest ja kuue protsendi naistest, kes abiellusid 20ndates ja varastes 30ndates eluaastates, olid hiljem lahutanud ning uuesti abiellunud või elasid koos.

Üle 11 protsenti meestest ja 12 protsendi naistest polnud kunagi abielus olnud ega kellegagi koos elanud. Neil olid keskeas ka halvimad tervisenäitajad – kõrgemad riskid südame- ja hingamisteedehaigusteks.

Keskealised mehed ja naised, kes olid läbi teinud lahutuse ning seejärel uuesti abiellunud või kooselu alustanud, olid sama terved kui stabiilsetes suhetes paarid.

Inimestel kes lahutasid ja mõne aja möödudes uuesti abiellusid, olid keskeas samasugused tervisenäitajad nagu neil, kes ei olnud vahepea abielu lahutanud.

Paaridel, kes abiellusid 20ndates ja varastes 30ndates eluaastates ning kelle abielu jäi kestma, olid terviseriskid samasugused nagu ka paaridel, kes vaid elasid koos.

Eelmised uuringud on näidanud, et meeste tervisenäitajad langevad pärast lahutust, ent pikemas perspektiivis need siiski paranevad ning võivad liikuda samale tasemele, mil olid enne lahutust. Mehed, kes lahutavad hilistes 30ndates ega abiellu enam, kannatavad sagedamini diabeedi käes kui need, kes olid abielus.

Mis seletab seost suhtestaatuse ja tervisenäitajate vahel?

Kaaslane julgustab Sind tervislikke harjumusi omandama, näiteks füüsilise treeninguga tegelema. Ta pakub emotsionaalset tuge ka rasketel aegadel. Lisaks mängib rolli paari sissetulek, mis samuti mõjutab tervist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles