Sülearvuti võib tekitada nahalöövet

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amet kandis musta nimekirja kolm e-poodi.
Amet kandis musta nimekirja kolm e-poodi. Foto: SCANPIX

Sülearvuti nimi osutab küll sellele, et seda võib kasutada süles hoides, kuid arstide hiljutise hoiatuse järgi pole tegemist kõige parema mõttega.

Nimelt võib arvutist eralduv soojus tekitada nahale lööbe ja seda eriti siis, kui arvutit mitu tundi paljaste reite peal hoida, vahendas BBC.

Teated arvutilööbest on jõudnud ka tõsiste ajakirjade veergudele – meditsiiniajakiri Pediatrics avaldas näiteks loo 12-aastasest tüdrukust, kellel tekkisid pärast tundidepikkust sülearvutiga mängimist reie esiküljele ebaloomulikku värvi laigud.

Samuti on teada juhtum Ameerikast, kus ühel juuratudengil oli tavaks teha tööd arvuti süles kuus tundi päevas.

Sülearvuti korpuse temperatuur võib teatud kohtades tõusta üle 50 kraadi. Pikaaegse kontakti tagajärjel võibki nahk muutuda lapiliseks ning see ei kao ka pärast arvuti eemaldamist. Tõsisematel juhtumitel võib nahk kahjustatud kohast jääda tumedamaks päris pikaks perioodiks, kuid püsivaid kahjustusi see siiski ei tekita.

Varem on sarnaseid nahahädasid täheldatud pidevalt kuuma käes töötavate elukutsete esindajatel nagu pagaritel ja seppadel. Samuti võib laiguline nahk olla probleemiks vanuritel, kes kasutavad kontide soojendamiseks soojenduspudeleid või tavatsevad istuda elektriradiaatoritele väga lähedal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles