Eesti saab tänavu juurde üle 400 õendustöötaja

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Sel nädalal saavad diplomi Tallinna ja Tartu tervishoiukõrgkooli lõpetavad õed ja õendustöötajad ning koos veebruaris lõpetanutega on Eesti saanud sel aastal juurde üle 400 õe, kes asuvad tööle haiglatesse ja perearstikeskustesse. 

«Eestis on suurim puudus eriõdedest ehk intensiivravi õdedest, samuti erakorralise meditsiini ja kiirabiõdedest. Väga suur on vajadus vaimse tervise – eriti laste vaimse tervise ‒ õdede järele, kuna laste vaimne tervis on riiklik prioriteet. Piirkondlikult on kõige rohkem õdesid vaja Tallinnasse,» ütles õdede liidu president Ester Öpik.

«Arvestades, et Eestis on puudu 4000 õde ning aastas lahkub tööle välismaale paarsada õde, ei taga 400 tervishoiukõrgkoolide lõpetajat aastas jätkusuutlikku järelkasvu. Õendusüliõpilaste vastuvõtu suurendamine aitaks õdede põuda mõne aastaga leevendada,» ütles Öpik.

Konkurents tervishoiukõrgkoolidesse õe erialale on viimastel aastatel olnud viis kandidaati kohale. Seda pole vähendanud ka gümnaasiumilõpetajate hulga vähenemine.  «Õed leiavad töökoha juba praktika ajal. Tänased  lõpetajad töötavad reeglina Eestis paar aastat, seejärel hakatakse otsima võimalusi välismaale minekuks,»  ütles Öpik.

Lisaks õdedele saavad sel nädalal Tallinna ja Tartu Tervishoiukõrgkooli diplomi ämmaemandad, füsioterapeudid, radioloogiatehnikud ja bioanalüütikud, farmatseudid ja tegevusterapeudid, samuti terviseedendus- ja tervisekaitse spetsialistid. Esmakordselt saavad kutsetunnistuse 12 erivajadustega laste hoidjat.

«Erivajadustega laste hoiu järele on Eestis väga suur vajadus, selle korraldamine on seisnud  üksjagu kvalifitseeritud hoidjate puuduse taga. Tervishoiukõrgkoolide initsiatiiv aitab omavalitsuste hoiuvõimaluste loomisele kaasa ning aitab leevendada puuetega laste vanemate töö- ja hoolduskoormust,»  ütles Öpik.

Tallinna ja Tartu tervishoiukõrgkoolid annavad rakenduskõrghariduse, neil on tihedad koostöösidemed Põhjamaade ja Euroopa Liidu tervishoiukõrgkoolide ja ülikoolidega. Eestis välja antavad õenduserialade diplomid on tunnustatud kogu Euroopas. Õenduserialade lõpetanutel saavad jätkata õpinguid magistriõppes Tartu Ülikooli õendusteaduse erialal, tänaseks on Soome ülikoolide juures doktorikraadi kaitsnud esimesed Eesti õed. 

Tallinna Tervishoiukõrgkooli lõpetajad saavad diplomid kätte 18. juunil kell 12 Nordea kontserdimajas korraldataval aktusel, sama kooli Kohtla-Järve üksuse lõpetajad saavad diplomid 19. juunil Jõhvi kontserdimajas, Tartu Tervishoiukõrgkooli aktus on 19. juunil kell 14 kõrgkooli ruumides Nooruse 5.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles