Lahendus terviseprobleemidele on püsti seismine

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigselt istuv eluviis võib põhjustada ka ülekaalu.
Liigselt istuv eluviis võib põhjustada ka ülekaalu. Foto: SCANPIX

Soome Tervishoiuministeerium leiab, et lahendus soomlaste terviseprobleemidele ja istuvale eluviisile on püsti seismine.

On aga iseasi, kas soomlased nõuannet tõsiselt võtavad ning nõnda ka käituma hakkavad, vahendab news.com.au.

«Palju tegevusi saab istumise asemel teha ka püsti seistes või ringi jalutades,» soovitas ministeerium väljaandes «Istu vähem ja tunne end paremini».

Püsti saab seista nii ajalehte lugedes, süües, kohvipausi tehes kui ka televiisorit vaadates.

Terviseametnikud on mures soomlaste istuva eluviisi pärast, mis on aina suureneva levikuga. Väljaandes viidatud uuringud näitasid, et soomlased istuvad, lamavad või seisavad paigal rohkemgi kui kolm neljandikku oma ärkveloleku ajast.

Liigset istumist seostatakse luu- ja lihaskonnahaiguste, südame-veresoonkonna haiguste ja ülekaalulisusega.

«Nende seas, kes istuvad rohkem kui seitse tundi päevas, suurendab iga lisatund istudes suremusriski viie protsendi võrra,» hoiatas ministeerium. Kuigi soomlased tegelevad treeninguga üldiselt palju, ei aita ainult see vältida liigse istumise mõjusid.

Tervishoiuministeerium soovitab, et igas vanuses inimesed peaksid vältima liigset kohapeal istumist ja seismist. Nad peaksid ringi kõndima või rattaga sõitma kasvõi lühikesi distantse ning ühistranspordis seisma.

Ära märgiti ka see, et kui ühistranspordist peatuse võrra varem maha tulla ja 300 meetrit lisaks kõndida kaks korda päevas, on see kokku 150 kilomeetrit aastas.

Ka laste puhul peaks jälgima, et nad ei istuks näiteks oma nutiseadmeid näppides korraga paigal üle ühe tunni

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles