Arst: toitude vältimine allergiakartusest on vale

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui lapsevanem kahtlustab lapsel allergiat, ei peaks ta lapse menüüd oma äranägemise järgi piirama, vaid pöörduma kõigepealt arsti poole, rääkis pulmonoloog-allergoloog Svetlana Sergejeva.

Neljapäeval toimus Tallinnas konverents «Toiduallergia – hirmud ja tegelikkus», kus pulmonoloog-allergoloog Svetlana Sergejeva esitas ettekande toiduallergiast ja allergeenidest, kirjutab kliinik.ee.

Kui levinud on Eestis erinevad toiduallergiad ja kus oleme sellega võrreldes teiste riikidega?

Meie kaheaastaste laste seas tehtud toiduallergia uuring on näidanud, et toiduallergiat esineb väikelaste seas umbes kümnel protsendil või natuke alla selle. Võrreldes teiste riikidega pole see number paha. Meie lapsed on toidu suhtes pigem vähem allergilised kui teiste Euroopa riikide lapsed.

Mainisite, et allergiat aetakse sageli segamini sensibiliseerumisega ehk tundlikuks muutumisega. Mis see on?

Sensibiliseerumine on immunoloogiline faktor, mis peab ilmtingimata olema selleks, et allergia tekiks. Samas aga sensibiliseerumine ei võrdu allergiaga ning sensibiliseerumine ei muutu kõikidel allergiaks.

Kui vanem kahtlustab, et tema lapsel võib olla allergia, siis mida ta peaks tegema?

Esiteks on meie uuring näidanud, et kindlasti ei peaks ise otsustama lapse dieedi suhtes. Ei tohiks vältida oletatavat allergeeni, sest meie uuring on näidanud, et ainult kümme protsenti vanematest tabasid õigesti, et lapsel on toiduallergia. Lastel, võrreldes täiskasvanutega, on Eestis suhteliselt hea situatsioon – peab pöörduma lasteallergoloogi poole, kus tuleb teha õige diagnostika ja kuulata õigeid nõuandeid arstidelt, kes on selleks õppinud vähemalt kümme aastat.

Kui palju olete seda näinud, et teatud toiduaineid omal algatusel välditakse?

Palju. Mina tegelen igapäevases praktikas rohkem täiskasvanute kui lastega, aga meie uuringus olid paljud sellised vanemad, kes, kui nad kahtlustasid, et toiduallergia on põhjustatud mingist tõsisemast toidust, näiteks munast või piimast, hakkasid neid vältima. Samas, kui kahtlustati näiteks šokolaadi, siis üllataval kombel selliseid toite ei välditud.

Selline vältimine on vale. Seda ei tohi teha, kuna mitmed uuringud on näidanud, et vältimine piirab lapse menüüd ja vähendab häid toiduaineid, mida laps peaks saama kasvu jaoks ja meie uuring on öelnud, et enamus juhtudest on see kõik asjata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles