Imepadi, mis päästab kontoriroti selja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patsient Oleg Shevtsuk ja füsioterapeut Aljona Säilev.
Patsient Oleg Shevtsuk ja füsioterapeut Aljona Säilev. Foto: Liis Treimann / Postimees

Tasakaalupadi on kummist ümmargune täispuhutud lapik padi, mida kasutatakse istumise all ning mis tugevdab korsetilihaseid, parandab rühti ja aitab leevendada lihaspingeid, kirjutab venekeelne nädalaleht Den za Dnjom.

«See kompaktne trenažöör ei ole kallis, ei võta palju ruumi, on äärmiselt efektiivne ja tal ei ole vastunäidustusi,» rääkis füsioterapeut Aljona Säilev. Ta selgitas, et tegemist on kummist «pannkoogiga», mis on täis puhutud, kuid õhku on seal sees täpselt nii palju, et padi oleks kergelt tühi.

Nii tekib ebastabiilne pind, ja kui selle peal kas istuda, seista või isegi lamada, sunnib see töötama isegi väikeseid lihaseid, mis tavaliselt ei tööta ja mida on võimatu pumbata isegi jõusaalis. Need on stabilisaatorlihased, mis vastutavad rühi eest ja asuvad vahetult selgroo lähedal. Neid saabki treenida vaid ebastabiilsel pinnal.

Tasakaalupadja saab osta sporditarvete poest ning see on kasulik igas vanuses inimestele nii tööl kui kodus kasutamiseks. «Pange see töötoolile ja reguleerige tool sellisele kõrgusele, et tekiks ergonoomiline asend – nii, et käed saaks panna laua peale või käetugedele,» soovitas füsioterapeut.

Ent sellise padja peal istuda pole sugugi mugav. Keha peab pidevalt vaeva nägema tasakaalu hoidmisega, pingutades selja-, kõhu- ja tuharalihaseid. Kuid selles seisnebki tasakaalupadja mõte. Sel moel on keha sunnitud tahes tahtmata need seitse-kaheksa tundi, mis me tööl veedame, töötama. Lisaks tuletab selline asend meelde, et aeg-ajalt tuleks püsti tõusta ja end liigutada.

Kui istuda padja esiotsa peale, läheb automaatselt selg sirgu, sest küürus seljaga sellises asendis istuda on võimatu. Abi võib sellisest padjast olla ka neil, kellel on jalad paistes. «Kui me istume, jääb jalgades sundasendi tõttu seisma nii vere- kui ka lümfiringe. Sellisel padjal istudes parandame mingil määral ka seda olukorda,» rääkis Säilev.

Isegi lihtsalt sellise padja peal istudes saab panna tööle ja tugevdada kõhu- ja küljelihased ning võidelda tselluliidiga, parandades verevarustust reites.

Seejuures on alati võimalik lisada juurde harjutusi. Näiteks võtta tasakaalupadi aeg-ajalt toolilt ning asetades see põrandale, proovida sellel seista.

«Erinevad tootjad toodavad erineva disainiga tasakaalupatju. Kuid tavaliselt on üks padja pind sile ja teine mummuline. Kui seista mummulise poole peal ilma jalatsiteta, saab sellisel moel masseerida jalataldu, kus asub palju punkte, mis vastutavad kogu organismi töö eest,» rääkis füsioterapeut.

«Ent kõige tähtsam – sellisel padjal seistes treenime me ka tallalihaseid. Tänu sellele töötavad ka lümfisooned, mis tähendab, et paraneb lümfiringe, samuti rüht ja tasakaalutunnetus.»

Kükid seljavalude vastu

Alguses on sellise padja peal parem seista kuskile toetades – näiteks hoides ühe või kahe käega kinni lauast või seinast. Eesmärgiks on seejuures hoida tasakaalu ja seista sirgelt, mitte ühelt jalalt teisele vaarudes. Mõne päeva pärast, kui tasakaalu  hoidmine muutub kergemaks, võib proovida käed ka vabaks lasta. Tasakaalu hoidmiseks on üks nipp – pilk tuleb fokusseerida kaugele ühte kindlasse punkti.

Need, kes suudavad padja peal juba ilusti seista, võivad proovida teha kükke. Alguses ei tasu väga sügavaid kükke teha ja parem on ka kätega kuskilt kinni hoida. Vaikselt võib üle minna sügavamatele kükkidele. Seejuures töötavad tuharalihased, mis peaksid olema väga tugevad, et rüht oleks hea. Vastasel juhul kallutab inimene keha tahtmatult ettepoole ja tasakaalufunktsiooni tagavad teised lihased. Tulemusena võib hakata valutama selg.

«Inimene läheb arsti juurde, kes teeb röntgenpildi ja ütleb, et seljalülidega on kõik korras. Kuid valud jätkuvad. Sellisel juhul tuleb testida lihaseid ja teha vajalikke harjutusi.»

Kui tunnete end tasakaalupadjal kükkides juba kindlalt, võib asuda järgmise harjutuse juurde: kükkida silmad kinni. Silmad aitavad meil nimelt samuti tasakaalu hoida. Kui silmi pole abistamas, peame usaldama oma kehatunnetust ja tasakaaluaparaati.

«Ei tasu oodata koheseid tulemusi, kuid pikkamööda märkate, et valu läheb mööda ja rüht paraneb,» rääkis füsioterapeut. Väga oluline on tema sõnul regulaarsus – neid lihtsaid harjutusi tuleks teha sama süstemaatiliselt nagu hambapesu.

Internetist leiab ohtralt harjutusi tasakaalupadjaga, kuid füsioterapeut hoiatab isetegevuse eest. Paljusid harjutusi tuleks vähemalt alguses teha koos füsioterapeudiga.

Tasakaalupadja kasutamise eelised:

  • Aitab kaasa õige rühi kujunemisele
  • Jaotab seljalülidele langeva koormuse istumise ajal ühtlasemalt laiali
  • Treenib tasakaaluaparaati
  • Parandab puusa-, selja-, jala- ja kõhulihaste ning ka stabiliseerivate lihaste toonust
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles