Pideva istumise veel üks halb toime

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Päev läbi arvuti taga või teleri ees istumine on kahtlemata kahjulik füüsilisele tervisele, nõrgestades lihaseid, halvendades vereringet ning suurendades krooniliste haiguste riski, kuid mitte ainult: tuleb välja, et kehvasti mõjub istuv eluviis ka vaimsele tervisele.

Austraalia Deakini ülikooli füüsilise aktiivsuse ja toitumisuuringute keskuse teadlased tahtsid teada, kas istuv eluviis suurendab inimestel ärevust, kirjutab Medical Daily.

Nii selgus, et madal füüsiline aktiivsus, päev läbi arvuti taga töötamine, teleri vaatamine, arvutimängude mängimine või ka sülearvuti või nutitelefoniga pikalt voodis vedelemine nõrgestavad kõik vaimset teravust.

Uuringu juhtivautor Megan Teychenne märkis, et moodsas ühiskonnas on viimastel aastatel toimunud suur ärevushäirete esinemissageduse tõus. USAs puudutab ärevus umbes 40 miljonit täiskasvanut ehk 18 protsenti kogu elanikkonnast. Ning ehkki ärevuse kasv võib olla seotud mitme teguriga, sealhulgas moodsa tehnoloogia ja sotsiaalmeedia leviku ning ka keskkonnasaastega, tahtsid teadlased uurida just seost ärevuse ja istuva eluviisi vahel.  

Teychenne lisas, et ärevushäirete sümptomite kasv tundub langevat kokku istuva eluviisi süvenemisega.

Uuringus võeti vaatluse alla üheksa erinevat uuringut, mille raames oli vaadeldud ärevust ja istuvat eluviisi. Üheksast uuringust viis leidis, et istuv eluviis on seotud kõrgema ärevuse riskiga.

«On oluline, et me saaksime aru käitumuslikest teguritest, mis võivad olla seotud ärevusega, et saaksime välja arendada tõenduspõhised strateegiad selle haiguse ennetamiseks ja sellega hakkamasaamiseks,» ütles Teychenne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles