Neli olulist teadmist päikesekaitsevahenditest

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue uuringu kohaselt ei saa suurem osa inimestest aru, mis on päikesekaitsevahendi sildil kirjas. Millised on Sinu teadmised? 

Northwesterni ülikooli Feinbergi meditsiinikooli uurijad tahtsid kontrollida inimeste teadmisi päikesekaitsetoodete kohta ja küsitlesid niisiis 114 inimest, kes käisid 2014. aasta suvel dermatoloogiakliinikus. Neist enamiku teadmised päikesekaitsetoodete kohta olid lünklikud, vahendab kliinik.ee ajakirja Time. 

UVB-kiirgus

«Inimesed arvavad, et SPF käib kõige kohta,» ütles uuringu üks autoreid, Northwesterni ülikooli Feinbergi meditsiinikooli nahaarst dr Roopal Kundu. Päikesekaitsefaktoriga mõõdetakse päikesekaitsetoote võimet filtreerida UVB-kiirgust, mida seostatakse päikesepõletuse ja nahavähiga. Kuid SPF-iga mõõdetaksegi ainult UVB-kiirgust ja see ei ütle midagi kaitse kohta UVA-kiirguse eest.

UVA-kiirgus

Kundu sõnade kohaselt mõistetakse päikesekaitsetoodete juures enim valesti UVA kohta käivat. «UVA-kiirgusega puututakse kokku iga päev, see suudab tungida läbi aknaklaasi. Seda seostatakse nagu UVB-kiirgustki suurema riskiga haigestuda nahavähki, kuid erinevalt UVB-st ei filtreeri seda osoonikiht,» sõnas Kundu. UVA-kiirgus ei põhjusta päikesepõletust, kuid «põhjustab naha tumenemist ja vananemist, sest tungib sügavamale nahka ja avaldab kollageenile suuremat mõju.»

Päikesekaitsefaktor (SPF)

Miks kasutavad dermatoloogid seega ainult neid tooteid, mille SPF algab 30-st? Uuringus osalenud inimeste jaoks oli päikesekaitsefaktori suur number peamine põhjus, miks eelistatakse üht päikesekaitsetoodet teisele, aga ainult 43 protsenti osalejaist teadis seejuures, millele SPF tegelikult viitab.

Tõeline tähendus on järgmine: SPF 30 väljendab seda, et nii kaua, kuni päikesekaitsetoodet korralikult ja pidevalt nahale kantakse, saab päikesepõletuse tekketa viibida päikese käes teoreetiliselt 30 korda kauem kui siis, mil päikesekaitsevahendit ei kasutata.

Vajalik hulk

Selleks, et päikesekaitsetoode oleks nõnda tõhus, nagu pudelil kirjas, tuleks seda Kundu sõnul kaitset vajavatele kehaosadele määrida ühe pitsi jagu (umbes pool uuringus osalejatest eksis selles).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles