Seen, mis aitab kaalutõusuga võidelda

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina meditsiinis kasutatavat seent testiti esmalt hiirtel.
Hiina meditsiinis kasutatavat seent testiti esmalt hiirtel. Foto: SCANPIX

Juba sajandeid Hiina meditsiinis kasutatud seen aitab väidetavalt vähendada loomade kaalu, plaanis on testida ka selle mõju inimesele.

Ganoderma lucidum aeglustas kaalus juurdevõtmist, sest seal sisalduvad bakterid muutsid soolestikus toimuvat, näitas Nature Communications ajakirjas avaldatud Taiwani teadlaste uurimus. Nad usuvad, et seent võiks tulevikus kasutada ülekaalulisusega võitlemisel, vahendab BBC.

Seene mõju analüüsiti hiirtel, kellele samaaegselt söödeti pidevalt rasvarikkaid toite. Hiired, kes said iga söögikorraga annuse seeni, jõudsid kaalunumbrini 35 grammi, teised hiired aga 42 grammini. Sellegipoolest kaaluksid hiired vähem, kui nad oleksid söönud tavapäraselt.

«Seent võib tarvitada probiootikumina kaalu vähendamiseks, krooniliste põletike ja insuliiniresistentsuse korral,» ütlesid teadlased. Sellegipoolest on seda vaja veel ka inimestel testida.

Soolestiku bakterid on seotud seedimisprotsessiga ja energia vabastamisega. Mõndasid liike seostatakse saledamate, mõndasid ülekaaluliste inimestega.

«Soolestike bakterid on üheks võtmesõnaks kaalutõusu ja –languse puhul, see on kindlasti seotud toidust energia saamisega, ent ka hiina seene puhul pole tegemist imeasjaga, mis kaalulangust suuresti toetab,» ütles professor Colin Hill Iirimaa Rahvuslikust Ülikoolist.

«Seent on tavapäraselt müüdud ja kasutatud hea tervise ja pikaealisuse tagamiseks,» ütlevad Chang Gung Ülikooli teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles