Pettuste tõttu kaob ELis aasta jooksul 56 miljonit eurot raviraha

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: SCANPIX

Pettuste tõttu tervishoiusüsteemis kaotavad Euroopa Liidu riigid aastas 56 miljardit eurot raviraha, selgus Euroopa Tervishoiu Pettuste ja Korruptsiooni Võrgustiku (EHFCN) äsjaesitletud uuringust.

Samas ei ole see summa lõplik, sest suur osa pettustest ja korruptsioonist langeb sageli läbipaistmatu ravimituru arvele, vahendas meditsiiniuudiste portaal Mu.ee.

Peamiste pettusekohtadena toodi uuringus esile madalakvaliteediliste tervishoiuteenuste osutamine (sageli kvalifitseerimata tervishoiutöötajate poolt), võltsitud retseptid ja haiguslehed, hinnakokkulepped ning võltsravimite kasutamine.

Uuringu kohaselt on Euroopa Liidu riikidest kõige rohkem pettusi aset leidnud Hollandis ja Belgias, kus tervishoiusüsteem töötab «maksa teenuse osutamise eest» põhimõtte alusel. See tähendab, et tervishoiuteenuse osutajatel on kasulik osutada võimalikult palju ja sageli ka ebavajalikke teenuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles