Päevase uinaku veel üks kasulik toime

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uinak.
Uinak. Foto: SCANPIX

USAs Michigani ülikoolis läbi viidud uuringu järgi aitab päevane uinak vähendada frustratsiooni, stressi ja impulsiivset käitumist.

Teadlased võtsid vaatluse alla 40 inimest vanuses 18 kuni 50, kelle unerežiim oli viimased kolm päeva enne katset hästi regulaarne, kirjutab Medical Daily.

Katsealused pidid täitma küsimustikud oma unisuse, tuju ja impulsiivsuse teemal ning tegema kognitiivsete võimete teste. Seejärel anti osale neist ülesanne tund aega magada ning teised pandi samal ajal vaatama loodusvideot. Seejärel pidid nad täitma uuesti sama küsimustiku ning tegema kognitiivsete võimete testid.

Need, kes olid teinud uinaku, olid neile antud ülesannete lahendamisel rohkem pühendunud kui need, kes ei saanud magada: nad töötasid nende kallal kauem ja olid seejuures vähem impulsiivsed.

Varasemad uuringud on näidanud, et päevased uinakud on kasulikud ka muudel põhjustel. Üks hiljutine uuring näitas, et üks lühike uinak võib nullida kehva ööune tagajärjed, vähendada stressi ja turgutada immuunsust.

Eriti tänapäevases kiires maailmas, kus inimesed ei maga öösiti piisavalt (vähem kui 7-8-tunnist ööund seostatakse südamehaiguste ja diabeediga), võib 20-60-minutiline pärastlõunane uinak parandada inimeste mälu, vähendada stressi ja väsimust ning turgutada immuunsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles