Kas apelsinimahl võib suurendada nahavähi tekke tõenäosust?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apelsinides sisaldub aine, mis muudab naha tundlikumaks.
Apelsinides sisaldub aine, mis muudab naha tundlikumaks. Foto: Panther Media

Apelsinimahla ja greibi armastajatel võib olla veidi suurenenud risk melanoomi tekkeks.

Sellise järelduseni jõuti uuringus, mis hõlmas enam kui 100 000 Ameerika täiskasvanut 25 aasta jooksul, kirjutab WebMD.

Teadlased avastasid, et regulaarselt apelsinimahla joonud või greipi söönud inimestel on kõrgem risk melanoomi tekkeks, kui neil inimestel, kes neid puuvilju vältisid.

Samas rõhutasid uurijad, et 29. juunil ajakirjas Journal of Clinical Oncology avaldatud tulemused ei tõesta, et tsitruselised aitaks kaasa vähi tekkele.

Browni ülikooli teadlase ja dermatoloogi Abrar Qureshi sõnul võib see olla usutav, kui tarbida koos erinevaid tsitruseid.  

Qureshi rääkis, et tsitrused sisaldavad n-ö fotoaktiivseid kemikaale, mis muudavad naha pindmise kihiga kokku puutudes tundlikumaks. Ta tõi näiteks, et kui laps sööb päikese käes apelsinimaitselist mahlajäätist, mis tilgub lõuale, siis tõenäoliselt tuleb talle päikesepõletus just sellesse kohta.

Uurija lisas, et kuigi mõned toidud tekitavad suurema tõenäosusega päikesepõletuse, pole siiski tarvis apelsinimahla vältida. Ta tõi välja, et tsitrused ei saa teha midagi halba, kui nende sööja ei viibi liigselt päikese käes.

Seega soovitab ta inimestel jätkuvalt kaitsta oma nahka päikese eest, kasutades päikesekreeme, kandes mütsi või püsides varjus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles