Depressioon kahjustab mälu

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus uuring näitas, et uute mälestuste moodustamisse kaasatud ajuosa hipokampus kipub korduva depressiooni kogemisel kahanema.

Uuringu juhtivautor Ian Hickie Austraalia Sydney ülikoolist ja tema kolleegid võtsid vaatluse alla ligi 9000 inimest USAst, Euroopast ja Austraaliast ning analüüsisid umbes 1700 depressioonis ja 7200 depressiooni all mittekannatava inimese ajuskaneeringuid, kirjutab Web MD.

Teadlased märkisid, et 65 protsenti depressiooni all kannatanud osalejatest koges korduvaid sümptomeid.

Ajakirjas Molecular Psychiatry avaldatud uuringus leiti, et depressiooni, eriti selle korduvate vormide all kannatavatel inimestel oli teistest väiksem hipokampus. See ajuosa oli väiksem ka nende vaatlusaluste hulgas, kellel oli diagnoositud depressioon enne 21. eluaastat.

Teadlased märkisid, et paljudel noortel inimestel, kellel on diagnoositud depressioon, kipuvad välja kujunema korduvad sümptomid. Just depressiooniepisoodide kordumine tundus olevat võti hipokampuse kahanemiseni: umbes kolmandikul vaatlusalustest oli depressiooni esinenud vaid ühe korra ja nende puhul ei täheldatud hipokampuse suuruse vähenemist võrreldes depressiooni mittekogenutega.

Teadlaste sõnul viitab see sellele, et korduv depressioon avaldab mõju aju anatoomiale. Seega on väga oluline depressiooni õigeaegne diagnoosimine ja ravi.

Samas ei tõestanud antud uuring põhjus-tagajärg seost ning teadlaste sõnul on seda valdkonda vaja põhjalikumalt uurida, et oleks võimalik selgitada, kas ajumuutused on kroonilise stressi tagajärjeks või kas need muutused võivad aidata tuvastada inimesi, kes on depressiooni suhtes haavatavamad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles