Õde õpetab: mida teha, kui mesilane nõelab

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilane.
Mesilane. Foto: Meelis Meilbaum

Mesilase nõelamisega toimetulekuks piisab üldjuhul kodustest vahenditest, kuigi nõelamiskoht hakkab punetama, läheb tursesse ning võib hakata sügelema ja valutama.

Need sümptomid püsivad neli kuni kuus tundi või maksimaalselt paar päeva, kirjutab Pärnu haigla kodulehel sisehaiguste kliiniku ülemõde Kaie Raedov.

Esmaabi mesilase nõelamise korral:

  1. Eemaldage mesilase nõel ettevaatlikult mürgikotti pigistamata. Nõela eemaldamine võib  vähendada valu.
  2. Vältige kraapimist ja hõõrumist, sest nahka vigastades võivad haava sattuda bakterid ning on infektsiooni tekkimise oht.
  3. Puhastage nõelamiskoht,  loputage nõelamiskohta jaheda veega.
  4. Asetage nõelamise kohale turse vältimiseks külm mähis, jääkuubikud või jääkott.
  5. Võite kasutada jahutavaid hooldegeele ja putukahammustusevastaseid apteegis müügil olevaid geele, mis samuti turset vähendavad.
  6. Tugevama reaktsiooni korral manustage antihistamiinset ravimit, mis vähendab allergilist reaktsiooni, alandab turset ja sügelust.
  7. Valu korral võite tarvitada suukaudset valuvaigistit (näiteks paratsetamooli).
  8. Varasema tugeva allergilise reaktsiooni esinemise korral hoidke käepärast arsti määratud ravimid ja tarvitage neid kiiresti vastavalt eelnevalt saadud juhistele.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles