Rinnaga toitmine vähendab lapseea leukeemia riski

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnapiim.
Rinnapiim. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ajakirjas JAMA Pediatrics avaldatud uuringus leiti, et rinnaga toitmine on seotud madalama riskiga haigestuda lapseea leukeemiasse ehk vere ja luuüdi vähki.

Leukeemia moodustab umbes 30 protsenti lapseea vähijuhtumitest ja on laste surmajuhtumite hulgas juhtival kohal, vahendab meditsiiniuudiste portaal Med24.ee.

18 varasema, aastatel 1960 kuni 2014 avaldatud uuringu analüüsi tulemusel selgus, et rinnaga toitmine vähemalt kuue kuu vältel on seotud 19 protsenti väiksema lapseea leukeemiasse haigestumise riskiga võrreldes lühemat aega rinnaga toitmisega või sellega, kui rinnaga üldse ei toideta.

Eraldi meta-analüüs tehti 15 uuringu kohta, kus võrreldi rinnapiima saanud lapsi nendega, kes polnud üldse rinnapiima saanud. Leiti, et rinnaga toitmine kas või lühikest aega vähendab lapseea leukeemia riski 11 protsendi võrra.  

Uurijad järeldavad, et umbes 14-19 protsenti lapseea leukeemia juhtudest oleks võimalik ära hoida, kui kõiki lapsi toidetaks rinnapiimaga vähemalt kuue kuu vältel; see oleks odav ja kergesti kättesaadav vähiennetuse meetod.

Täpne mehhanism, mille kaudu rinnaga toitmine leukeemia riski vähendab, ei ole selge, aga oletatakse erinevaid võimalusi. Rinnapiimaga kandub lapsele erinevaid immuunsüsteemi mõjutavaid faktoreid, loomulikke tapjarakke ja tüvirakke. Teine võimalik seletus on rinnapiima ja piimaseguga toidetud laste erinev mikrobioom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles