Suitsetamine võib tõsta skisofreenia avaldumisriski

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kümnete uurimuste vaheanalüüs viitab, et tubaka suitsetamine võib mängida skisofreenia avaldumises ka põhjuslikku rolli ning kergitada selle avaldumisriski.

Londoni kuningliku kolledži psühhiaatrid analüüsisid värskes töös 61 varasema uuringu andmeid, millesse oli kaasatud kokku 14 555 suitsetajat ja 273 162 mittesuitsetajat, kirjutab ERRi teadusportaal.

Kuigi selget põhjuslikku seost andmete uurimisel ei tuvastatud, leidsid nad, et 57 protsenti inimestest olid suitsetajad juba enne esimest psühhoosi ja igapäevased tubakasuitsetajad haigestusid skisofreeniasse kaks korda sagedamini kui mittesuitsetajad. Samuti avaldus haigus suitsetajate seas keskmiselt aasta varem.

Uurimuse autorid oletavad, et mehhanism, mille kaudu nikotiin skisofreenia avaldumisriski tõsta võiks, sarnaneb kokaiini, kanepi ja amfetamiini omale, mis kasvatavad ajus leiduva dopamiini hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles