Kas arvuti diagnoosib peavalu paremini kui arst?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavalu.
Peavalu. Foto: Erakogu

Eesti arstid koos rahvusvaheliselt tunnustatud ekspertidega arutlevad täna Tartus toimuval Eesti Peavalu Seltsi aastakonverentsil, kas peavalu diagnoosimisel on arvuti arstist parem.

Eesti Peavalu Seltsi president, Tartu Ülikooli Kliinikumi neuroloog doktor Mark Braschinsky selgitas, et peavalu täpne diagnoos on oluline ravi seisukohalt, sest erinevad peavalu tüübid nõuavad erinevat ravi, teatas Eesti Peavalu Selts.

Kui inimene pöördub peavaluga arsti poole, küsib arst üle sümptomid, mille alusel püstitab diagnoosi.

«Infotehnoloogia areng on viinud ideeni, et informatsiooni, mida arst saab haiget küsitledes, võiks töödelda spetsiaalselt selleks puhuks loodud algoritm, näiteks veebipõhise küsimustiku, abil. Küsimustik aitaks kindlaks teha, millist tüüpi peavalu käes inimene kannatab,» rääkis doktor Braschinsky.

Tema sõnul saab sellist lähenemist kasutada vaid tüüpilistel juhtudel, kui inimene kannatab nn klassikaliste peavalusündroomide all. «Kuid kuna peavalu on üks sagedasemaid arsti poole pöördumise põhjuseid, on veebiküsimustikud arstile hea abivahend. Peavalu on sage terviseprobleem, millega on kokku puutunud üheksa inimest kümnest,» lisas ta. 

Arst rõhutas, et äramärkimist väärib asjaolu, et hetkel on maailmas vastavad lahendused välja töötatud ning kasutusel vaid USAs ja Eesti peavaluspetsialistide seas.

Tartus toimuval konverentsil osalevad ka Rahvusvahelise Peavalu Seltsi president professor Alan Rapoport USAst ning Saksa Migreeni ja Peavalu Seltsi endine president professor Arne May.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles