Lennukite saaste põhjustab rohkem surmasid kui lennuõnnetused

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuk
Lennuk Foto: AP / Scanpix

Lennukite poolt õhku paisatud toksilised saasteained põhjustavad aastas vähemalt 10 000 inimese surma, lennuõnnetustes on viimastel aastatel hukkunud ligi 1000 inimest aastas, selgus hiljuti valminud uuringust.

Varasemate uuringute põhjal arvati, et inimesi kahjustavad ainult lennukite õhkutõusu ja maandumisega seotud heitgaasid. Antud uuringus leidsid aga teadlased, et enamiku surmade põhjuseks on 900 meetrist kõrgemal lendavate lennukite saaste, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Nii nagu autode heitgaasid, sisaldavad ka lennukite heitgaasid erinevaid õhku saastavaid aineid, sealhulgas vääveldioksiidi ning lämmastikoksiide. Paljud neist saasteosakestest on üliväiksed ja nende läbimõõt on inimese juuksekarvast väiksem.

Terviseprobleeme põhjustavad eeskätt peened saasteosakesed, mis tungivad sügavale kopsudesse ning võivad sealt sattuda vereringesse.

Siiski on lennukitel kogu õhusaastest tulenevate surmade juures väike osakaal.

Näiteks 2007. aasta andmetel tapab laevade õhusaaste hinnanguliselt 60 000 inimest aastas. ÜRO Keskkonnaprogrammi järgi sureb aastas õhusaaste tagajärjel umbes miljon inimest.

Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel põhjustab õhusaaste kõige rohkem südame-veresoonkonna ja hingamisteede haiguseid, sealhulgas kopsuvähki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles