Neli sammu vaimse tasakaaluni

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõtete korrastamine aitab tasakaalu saavutada.
Mõtete korrastamine aitab tasakaalu saavutada. Foto: Anna Omelchenko

Kui soovid elus muutusi, algab võitlus lühiajalise naudingu ja pikema kasu vahel. Et ise võitjaks tulla, pead olema teadlik nendest protsessidest, kirjutab hälsa.se.

Parem elu nõuab teadlikke valikuid. Enamasti lähtuvad inimesed lühiajalisest naudingust, mida saab kogeda nüüd ja kohe, selmet pikemas perspektiivis oma harjumusi muuta.

Esimene samm muutuste teel nõuab võimet jälgida ja kirjeldada enda jaoks praegust hetke. Analüüsi oma suhtumist ja käitumist neljast aspektist:

1. Keha: teadvusta enda füüsilisi tundeid, mida keha parasjagu kogeb. Luba neil olla täpselt sellistena nagu nad on.

2. Tunded: teadvusta, millised mõtted ja emotsioonid Sul hetkel on. Mõtle, mida hetkel tunned ja mis on põhjus.

3. Mõtted: millest praegu mõtled? Ole teadlik, kuidas see käitumist mõjutab.

4. Käitumine: mida plaanid öelda või teha mõne hetke pärast? Milliseid tagajärgi põhjustab see lühi- ja pikaajaliselt?

Läbi need sammud veelkord. Et end adekvaatselt hinnata, peaks esmalt enda keha tasakaalu viima: hoolitse enda liikumisvajaduse, toidu ja piisava une eest. Seejärel suureneb võime keeruliste mõtete ja tunnetega toime tulla ning neid aktsepteerida. Alles siis proovi end oma mõtetest vabastada ja neid kõrvalseisja pilguga hinnata: peagi märkad, et objektiivse reaalsusega on neil vähe pistmist.

Proovi enda mõtete usutavust hinnata: kas pead tõesti mingit asja viivitamatult tegema või mõnele avaldusele otsekohe reageerima? Enamasti ei ole see nii. Inimese mõtted ja tunded on orienteeritud lühiajalisele kasule, mis võib viia halva enesetundeni pikas perspektiivis.

Järgides neid nelja sammu, õpib inimene ajapikku kvaliteetsemat elu elama. Mõtle, milline käitumine tasub end pikemaajaliselt ära? Seejärel käitugi nii ning ära lase end ajutistest mõtetest ja tunnetest segada.

Tee teadlikke valikuid

Otsusta, kuidas soovid oma elu elada ning mida saad selleks teha.

Soovid midagi lõpetada?

Treeni tahtejõudu ja kontrolli impulsiivset käitumist. Oska end suunata ning kaalu oma käitumise lühi- ja pikaajalisi tagajärgi.

Soovid millegagi alustada?

Õpi uusi ja ebameeldivaid tundeid taluma. Aju ihkab alati turvalisi valikuid, kuid läbiproovitud mustritega ei saavuta uusi tulemusi. Vali proovimata teid ja ära karda, lõpuks harjud ka nendega.

Kolm viisi, kuidas ajutist ebameeldivust peletada:

1. Anna oma tunnetele nimetused ning korrasta neid. Proovi jagada oma tunded kategooriatesse.

2. Luba endal oma kahtlusi ja tundeid kogeda. Nende vastu ei pea tingimata võitlema.

3. Meenuta endale, et tunded vahelduvad ja kaovad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles