Vastuoluline lõunauinak jagab lapsevanemad kaheks

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevane uni pole alati vajalik.
Päevane uni pole alati vajalik. Foto: Wavebreakmedia ltd

Vanemate kui kahe aastaste laste puhul seostatakse päevaseid uinakuid kehvema ööunega.

Pikast päevauinakust tingitud kehvem ööuni midagi positiivset kaasa ei too, teatab gezondheidsnet.nl.

Ööpäeva jooksul magatud tundide arv avaldab väikelapse tervisele ja arengule otsest mõju, kuid viimastel andmetel pole ühtegi mõjuvat põhjust seda kaheks jagada. Vanemaid ja lapsehoidjaid julgustatakse lapsi päevasel ajal magama panema, kuid üle kahe aastased lapsed saavad oma energia pea täielikult öisest unest.

Austraalia teadlased analüüsisid 26 varemavaldatud tööd uinakute mõjust alla viie aastastele lastele. Pea kõigist töödest tuli välja, et ööune tundide arv oli päevase uinaku võrra lühem. Mõju käitumisele, arengule ja üldisele tervisele seevastu ei olnud nii üheselt kokkuvõetav.

Teadlaste sõnul on laste päevase une vajadust niivõrd palju ja põhjalikult uuritud, et kordusuuringuteks vajadust pole. Probleem seisneb andmete tõlgendamises: puudub piisav tõendusmaterjal, mis toetaks mitmetunnise päevase magamise vajalikkust. On kindlaks tehtud, et arenguks piisava puhkuse saavad väikelapsed ööunest ning kodus ja lasteaias päeval magamine ei ole tingimata vajalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles