Uus lihasööjabakter tapab neljast nakatunust ühe

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus lihasööjabakter on arvatust ohtlikum.
Uus lihasööjabakter on arvatust ohtlikum. Foto: Sebastian Kaulitzki

Teadlased avastasid uue ja veelgi ohtlikuma lihasööjabakteri tüübi. 

A-grupi streptokokk-bakter on Suurbritannias põhjustanud viimase 17 aasta jooksul naha- ja kurgupõletike nakkuste kasvu, teatas telegraph.co.uk. Raskematel juhtudel põhjustavad mikroobid kudede kärbumist, mis viib enamasti kopsupõletiku ja veremürgituseni.

Ligi veerand nakatunutest sureb bakteri põhjustatud infektsiooni tagajärjel. Briti teadlased on aastatel 1998 kuni 2009 tuvastanud streptokoki leviku hüppelise tõusu.

Bakteriproovide analüüsid on hiljuti tõestanud ka uue, veelgi mürgisema streptokoki alltüübi olemasolu. Ka Jaapanis, Kanadas, Prantsusmaal ja Rootsis on teatatud sama alltüübi nakkustest, mis annab alust arvata, et bakter levib globaalselt.

«Teame väga vähe A-grupi streptokoki kandumisest inimeselt inimesele,» ütles London Imperial College’i professor, «nakatumise ennetamiseks tuleb bakterit veelgi põhjalikumalt uurida.»

Õnneks on uus alltüüp antibiootikumidele väga tundlik, kuid siiski saaks ravi muuta veelgi ohutumaks ja tõhusamaks.

Enamasti nakatuvad bakteriga nahk ja neeluteed ning tekib mandlipõletik. Harvem satub bakter sügavamale organitesse, mis on veelgi ohtlikum.

Lisaks sellele, et uus bakter on mürgisem, puudub tal tavapärane pealiskest. Teadlased on üllatunud, kuna pealiskesta peeti varem nakkuse kandjaks, mistõttu nõuab uus «alasti» bakteri alltüüp täiendavaid põhjalikke uuringuid. On vaid teada, et ilma kestata kinnitub bakter paremini kudede külge ja imendub kiiremini inimrakkudesse, mis muudab ravi senisest keerulisemaks.

Igal aastal põhjustab lihasööjabakter Suurbritannias 1300 kuni 1800 haigusjuhtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles