Mobiilisõltlaste arv suureneb üle maailma

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telefonisõltlaste arv kasvab kontrollimatult.
Telefonisõltlaste arv kasvab kontrollimatult. Foto: Erik Prozes

Kui võrrelda mobiilisõltlaste arvu maailma riikide rahvaarvuga, oleks tegemist suuruselt neljanda riigiga.

Telefonisõltlaste hulk suurenes eelmisel aastal  59 protsenti, vahendab värsket uuringut flurrymobile.tumblr.com.  USA-s on inimesed oma nutitelefonides alaliselt online ning tervelt 71 protsenti rahvastikust magab telefoni kõrval.

Sõltuvus ei piirdu vaid USA-ga, mobiiltelefonide kasutamine tõuseb iga aastaga üle maailma: rakenduste kasutajate arv kasvas viimase aastaga 784 miljonilt inimeselt 985 miljonini. See koondab inimesi, kes kasutavad mobiilirakendusi üks kuni 16 korda päevas. 16 kuni 60 korda päevas kasutab äppe veelgi rohkem tarbijaid: senise 440 miljoni asemel 590 miljonit inimest.

Kõige kiiremini kasvas päevas 60 või enam päringut teinud inimeste osakaal, mis on tõusnud 176-lt 280 miljoni inimeseni.

Kui võrrelda mobiilisõltlaste arvu maailma riikide rahvaarvuga, oleks tegemist suuruselt neljanda riigiga, mis jääb USA ja Indoneesia rahvaarvu vahepeale. Eelmise aasta seisuga olnuks «mobiilisõltlaste riik» veel suuruselt kaheksas.

Kõige enam kasutavad inimesed telefonides sotsiaalvõrgustikke ja sõnumite saatmist. Kõrgel kohal on ka tarvikute ja teiste puhtpraktiliste rakenduste kasutamine. Niinimetatud sõltlased eelistavadki praktilise vajaduse korral esmalt oma telefoni rakendusi, mitte eraldiseisvaid sihtotstarbelisi vahendeid (kalkulaator, taskulamp jne) kasutada.

Ootuspäraselt kõrgetel kohtadel on ka mängude, meelelahutuse ja meediarakenduste kasutamine. Uuringu läbiviijad usuvad, et ainus «ajaleht», mida sõltlased puudutanud on, asub samuti mobiilikeskkonnas.

Sedavõrd hüppeliste trendide põhjal on uuringu korraldajate sõnul edasisi arenguid isegi järgmiseks aastaks väga raske prognoosida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles