Kuidas kindlaks teha, et putukahammustus vajab ravi?

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Putukahammustust ei tohi tähelepanuta jätta.
Putukahammustust ei tohi tähelepanuta jätta. Foto: Michal Boubin

Putukahammustuse tõsidust ei ole alati lihtne omal käel tuvastada.

Enamasti piisab sellest, kui sääsehammustusele niisutavat kreemi peale määrida, kirjutab huffingtonpost.com. Samas alati ei pruugi olla lihtne tuvastada, kelle hammustusega tegu.

Kui inimesel on mõne putuka suhtes diagnoosimata allergia või on tegemist nakatud putukaga, tuleb kiiresti abi otsida. Kõige kindlam on kahtluse korral koheselt nahaarsti poole pöörduda, kuid nädalavahetusel maal olles pole see nii lihtne.

Tugev valu, paistetus ja haavandid on märgid sellest, et hammustus on tõsine ja vajab ravi. Kui paistetus levib hammustuse kohast tunduvalt kaugemale võib tegemist olla mürgitusega.

Koheselt tuleb helistada kiirabisse siis, kui kõri ja neeluteed üles paistetuvad, õhupuudus tekib või esineb südamekloppimine, pearinglus ja oksendamine. Need sümptomid vajavad minutite jooksul reageerimist, seega omal käel EMO-sse sõita pole mõtet.

Leebemate sümptomite puhul aitavad spetsiaalsed käsimüügisalvid ning retseptiga saadavad antibiootikumid või allergiaravimid. Teatud juhtudel on vajalik naha meditsiiniline koorimine, mis tähendab surnud või kahjustatud naharakkude eemaldamist arsti poolt. Surnud nahk tuleb ära lõigata siis, kui see asub putukahammustusest põhjustatud haava keskel ning takistab selle kinni kasvamist. Kindlasti ei tohiks paranemata haava ise tohterdada ega katsuda.

Kui enamasti sääse-, kärbse- ja herilasehammustused suuri vaevusi ei põhjusta, siis kõrge rohuga piirkondades tuleb hoida end puukide eest. Puugihammustuse tagajärjed ei avaldu kohe, kuid vajavad sellegipoolest reageerimist.

Kui puugihammustuse koht on väike ja punetav, võib tegemist olla nakkusega. Ka punase- või mustatäpiline lööve viitab infektsioonile, kuid mõlemal juhul vajab hammustus kiiret arstlikku ravi ning vältida tuleks endale ise diagnoosi määramist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles