Riigikogu käis puhumas

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelyn Sepa puhumist jälgib kopsuõde Natalja Nugis.
Evelyn Sepa puhumist jälgib kopsuõde Natalja Nugis. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti kopsuarstide seltsi rahvusvahelise spiromeetria päeva puhul riigikogus korraldatud hingamisteede ahenemist tuvastaval uuringul käisid usinalt nii riigikogu liikmed kui kantselei töötajad.


Kui Tarbija24 keskpäeval riigikogu lõunatiiva nõupidamisruumi saabus, olid meedikud parasjagu ametis riigikogu liikmete Erki Noole ja Aivar Riisaluga. Kõigepealt pidid mehed oma andmed andma, siis pandi neil nina lõksuga kinni ja tuli kolm korda järjest tugevasti spetsiaalsesse alkomeetrit meenutavasse riistapuusse puhuda.

Olümpiavõitja Nool ei pidanudki ettearvatult arsti jutule minema, sest tal oli kõik korras. «Kopsumaht on mul tegelikult väike,» kommenteeris ta ise. Riisalu seevastu ütles tohtri kõrvale toolile potsatades: «Kirjutage mulle kohe surmatõend välja.» Nali naljaks, aga Riisalul, kes kunagi kõva suitsetaja olnud, kuid nüüd enam ei tõmba, on tema enda sõnul diagnoositud astma sümptomid. Mees lubas seetõttu samal päeval veel teist kordagi testi tegema minna.

Eesti kopsuarstide seltsi juhatuse liige, Põhja-Eesti regionaalhaigla pulmonoloogiakeskuse juhataja, meditsiinidoktor Mari Meren ütles, et taolisi uuringuid korraldatakse ka mujal. Kuna aparaadid on läinud järjest väiksemaks, saab neid teha igal pool, ka kodus. «Aga miks mitte teha seda inimeste keskel, kellest üsna palju sõltub,» sõnas ta.

Mõõdetakse kopsumahtu ja kopsude ventilatsioonivõimet. «Paljude hingamiselundite haiguste, sealhulgas astma ja kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse prognoos sõltub ravi õigeaegsest alustamisest ja nende haiguste diagnoosimisel on just spiromeetrial kõige olulisem koht,» selgitas doktor.

Küsimusele, milline on siis riigikogu kopsutervis, vasta Meren, et eks see ole samasugune nagu ükskõik millises teises inimkoosluses. «Enamikul on näitajad korras, kuid on ka väiksemaid kõrvalekaldeid,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles