Kohvijoomisel leiti veel positiivseid mõjusid

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvi asemel oleks parem juua rohkelt vett.
Kohvi asemel oleks parem juua rohkelt vett. Foto: Panther Media/Scanpix

Kaua kestnud uuringust selgus, et kohvijoomine võib alandada põletikku ning vähendada teist tüüpi diabeedi tekkimise riski. 

Samas ütles Demosthenes B. Panagiotakos Harokopio ülikooli toitumise ja dieedi osakonnast, et ulatuslikud uuringud on näidanud, et kohvijoomine võib mõjuda terviseseisundile nii kasulikult kui ka raskendavalt, kirjutab Reuters.

Uurija sõnul on ka varem leitud seoseid kohvijoomise ja diabeedi ennetamise vahel. Sellest uuringus tulemuste põhjal võiks tema sõnul aga järeldada põhjus-tagajärje seost.

Aastatel 2001 ja 2002 osales uuringus üle 1300 täiskasvanu. Osalejad täitsid küsimustiku, kus uuriti ka nende kohvijoomise sageduse kohta. Inimesed, kes jõid päevas vähem kui 1,5 tassi kohvi, liigitati juhuslikeks kohvijoojateks ning päeva enam kui poolteist tassi kohvi joonud inimesi määratleti kui alalisi kohvijoojaid. Juhuslikke kohvijoojaid osales uuringus 816, alalisi kohvijoojaid oli 385 ning 239 inimest kohvi ei joonud. 

Samuti tehti osalejatele veretest. Kümne aasta pärast uuriti katses osalenuid uuesti ning leiti, et 191 inimesel oli tekkinud diabeet ning enam kohvi joonud inimestel oli see tekkinud väiksema tõenäosusega. Neil oli mitte kohvi joovatest inimestest 54 protsenti väiksem tõenäosus diabeedi tekkeks, kirjutasid uurijad väljaandes European Journal of Clinical Nutrition

Teadlaste sõnul võib kohvi ja diabeedi soest seletada verest leitud põletikumarkerite abil: enam kohvi joonud inimeste veres leidus vähem põletikumarkereid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles