Mida söövad hommikuks toitumisspetsialistid?

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikusöök.
Hommikusöök. Foto: Z Jan

Eksperdid jagavad päevased toidukorrad nii: esiteks hommikusöök, kõik ülejäänud on vähem oluline.

Greatist.com uuris maailma tipp-toitumisspetsialistidelt, kuidas nemad oma päeva alustavad.

1. Barry Jay, omanimelise treeninglaagri korraldaja:

«Olen viimase aasta jooksul tagasi veganlusse pöördunud. Mu hommikusöögid sõltuvad tujust: tavaliselt söön kaerahelbeputru mandli- või maapähklivõiga, täisteraleiba mandlivõiga või joon mandlipiimast, valgupulbrist, maapähklivõist ja banaanist segatud smuuti.»

2. Mike Roussell, toitumisnõustaja, PhD:

«Minu tavapärane hommikusöök on klaas keefirit, munapuder spinati ja fetajuustuga ning peotäis kuivatatud ploome.»

3. Tony Horton, kuulsuste personaaltreener:

«Marineerin tomatit, küüslauku ja paprikat oliiviõli ja palsamiäädika segus ning serveerin neid röstitud täisteraleival. Kõrvale söön muna avokaadoga.»

4. Keri Gans, dieediraamatute autor:

«Valmistan rasvatu piimaga kaerahelbeputru ning panen peale maapähklivõid ja chia seemneid. Mineraalvee hulka segan kaltsiumipreparaati ning kõige lõpuks joon tassi kofeiinivaba musta kohvi.»

5. David Katz, Yale’i ülikooli haigusennetusuuringute osakonna direktor:

«Mustikad, põldmurakad, vaarikad, banaan ja kõikvõimalikud hooajalised marjad kreeka jogurti ja täisterahelvestega on minu lemmik. Peale raputan kaneeli.»

6. Brett Hoebel, fitnessi-ekspert ja treeningkavade väljatöötaja:

«Valmistan maapähklivõiga šokolaadimaitselise valgujoogi. Maapähklivõi peaks olema lisatud soolata ja magustamata mandli- või kookospiimaga. Vahustan blenderis koos jää, vee ja kaneeliga.»

7. Cynthia Sass, New York Times’i enimmüüv sporditoitumise autor:

«Viimase aja tavapärane hommik möödub käigu pealt õunasmuutit juues. Valmistan selle hakitud õunast, magustamata kookospiimast, kookosvõist ja hernevalgu pulbrist. Lisan peotäie värsket spinatit ja riivitud ingverit. Kõrvale joon suure klaasi vett, kuhu on lisatud rohkelt värskelt pressitud sidrunimahla.»

8. Marion Nestle, New York’i ülikooli toitumisteaduse professor:

«Ma pole hommikusöögi-inimene, seega minu esimene toidukord on kusagil siis, kui enamik inimesi hakkab lõunasöögile mõtlema. Hommikul vara joon küll kohvi, kuid söögiisu ei ole. Mulle meeldib süüa siis, kui olen näljane, tavaliselt kella 11 ajal. Siis söön helbeid – toorelt või keedetult, lisan puuvilju ja veidi pruuni suhkrut.»

9. Heidi Kristoffer, treeningkavade väljatöötaja:

«Joon kohe pärast ärkamist toasooja sidrunivett. Hommikusöögiks teen endale vegan-parfeed, mille kihtideks on kookosjogurt, papaia ja isetehtud müsli kaerahelvestest, pähklitest ja goji marjadest. Pärast seda joon sooja teed ja veel sidrunivett.»

10. Jessica Matthews, tervise ja liikumisteaduste professor:

«Minu reegel on, et mahuks kõik ühe kausi sisse ära: kõvakskeedetud munavalged, mustad oad, vürtsikad tofukuubikud ja avokaado. See on hea kooslust valkudest, süsivesikutest ja tervislikest rasvadest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles