Veerand miljonit hollandlast tarvitab ecstasy't

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ecstasy on Hollandis populaarsuselt teine narkootikum.
Ecstasy on Hollandis populaarsuselt teine narkootikum. Foto: Z Jan

Keskmine narkootikumitarvitaja Hollandis on linnas elav kõrgelt haritud kahekümnendates meesterahvas.

Reedel avaldatud Hollandi statistikaameti uuringust selgus, et veerand 15- kuni 64-aastasest elanikkonnast on vähemalt korra kanepit tarvitanud, vahendab nu.nl. Seega on kanep Hollandis kõige populaarsem narkootikum, teisel kohal 7,6 protsendiga ecstasy.

Võrreldes teiste uuringus osalenud ELi riikidega on hollandlastel ecstasy’ga rohkem kogemust: möödunud aasta liikmesriikide keskmine oli 0,6 protsenti ning Hollandis 2,5 protsenti. Siiski tuleks riikide võrdlusesse ettevaatlikult suhtuda, kuna uuringute läbiviimised ja andmete kogumine erinevad riigiti tugevalt.

Viimati mõõdeti narkootikumide tarvitamist Hollandis 2009. aastal ning sellest ajast saati on ecstasy kasutajate arv tõusnud. Kuna vahepeal muudeti uuringumeetodit, siis on aastate võrdlemine raskendatud ning tarvitamise täpset tõusu raske hinnata.

Narkootikumide kasutamine Euroopas

Uuringust selgus, et tihemini puutuvad narkootikumidega kokku linna- kui maaelanikud. Samuti on tarvitajateks rohkem mehed kui naised ning Euroopas enamasti kõrgharidusega inimesed. Kesk- ja ülikooliharidusega inimeste seas on ectasy’t pruukinuid kaks korda rohkem kui madalamalt haritute seas. Viimase aasta jooksul on vahe veelgi suurenenud: 4,5 protsenti kesk- ja kõrgharituid 1,1 protsendi madalamalt haritute vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles