Neli tõde keharasva kohta

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaalunumbri asemel võiks rohkem usaldada mõõdulinti.
Kaalunumbri asemel võiks rohkem usaldada mõõdulinti. Foto: Wavebreakmedia ltd

Kahel 75 kilo kaaluval inimesel võib keharasva protsent suurel määral erineda.

On tavaline, et sama kehakaalu juures on inimeste rasvaprotsent hoopis erinev, vahendab gezondheidsnet.nl. Kuni see jääb 18,5 ja 25 protsendi vahele, on kõik korras ja inimene terve.

1. Meeste ja naiste rasvaprotsent on erinev

Naistel on looduse poolest kõrgem rasvaprotsent kui meestel ning isegi 31 protsenti keharasva loetakse naiste puhul veel normaalseks. Meeste ülempiir võiks jääda tervisliku 25 protsendi piiresse. Selleks, et treenitud kõhulihased välja paistaksid, peaks keha rasvasisaldus jääma 12 ja 15 protsendi vahele. Ükskõik kui treenitud on inimese lihased, paistavad need välja vaid madala rasvaprotsendi juures.

Meesatleetide keharasva protsent jääb keskmiselt 6 ja 13 vahele, naissportlastel on see kuni 20 protsenti. Heaks toonuseks loetakse meeste puhul kuni 17 ja naistel kuni 24 protsenti keharasva. Rasv, mis ületab meestel 25 ja naistel 31 protsenti kehamassist, on ebatervislik.

2. Keharasva osakaal suureneb vanusega

Loomulikul teel on see nii, kuid inimeste harjumused on erineva ja seega pole see rusikareegel. Paljud seeniorid teevad hea toonusega noorematele silmad ette. Sellegi poolest on vanuse suurenedes lihasmassi kasvatamine raskem ning inimene vajab trennidest taastumiseks rohkem aega. Kõik see mõjutab keha rasvasisaldust. Passiivne inimene ei suuda keskeas lihasmassi sama hõlpsalt säilitada kui varem: lihasjõud hakkab vähehaaval iseenesest kahanema.

3. Erinevaid kehatüüpe ei saa võrrelda

Kõigil inimestel ei kogune keharasv samasse piirkonda ega samas järjestuses. On räägitud peamiselt õuna ja pirni tüüpi kehadest, millest esimese puhul koguneb rasv esmalt ülakehasse, teisel alakehasse. Paraku on ülakehasse kogunev rasv palju ohtlikum, kuna ümbritseb kõhupiirkonda ja olulisi organeid, seega peaks «õuna» tüüpi inimesed kehakaalul eriti tähelepanelikult silma peal hoidma. Lisaks kaalule annab olulist infot ka mõõdulint: kõhu ümbermõõt ei tohiks puusaümbermõõdust suuremaks minna.

4. Välimus on petlik

Hollandi teadlased nimetasid kaks vastandlikku gruppi: kui ühed inimesed paistavad kõhnad, on neil tegelikkuses liigsuur rasvaprotsent ning teised inimesed, kes  paistavad  täidlasema kehaehitusega, on tegelikult madalama rasvaprotsendiga. See ei kehti alati, kuid petliku välimusega inimesi on palju. Seetõttu on tervislikust kaaluvahemikust hoopis olulisem tervislik keharasva protsent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles