Hädavajalikud ravimid, et reisilt tervena naasta

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisile minnes tuleb ravimid alati pakkida käsipagasisse.
Reisile minnes tuleb ravimid alati pakkida käsipagasisse. Foto: SCANPIX

Ootamatute haiguste ja traumade eest ei ole kaitstud keegi. Kui koduapteegis on paljud kiiret leevendust pakkuvad ravimid  olemas, siis reisile minnes haigustele ei mõelda ja ravimeid kaasa ei võeta, kuigi mõne lihtsa ravimi puudumine võib  muuta oodatud puhkuse vaevaliseks virelemiseks.

Palavikualandajad ja valuvaigistid peaksid kaasas olema, kuna peavalu võib tekkida vähesest vee joomisest, kuumusest või alkoholi tarbimisest, soovitab Pärnu haigla sisehaiguste osakonna vanemõde Eha Valk. Samuti võib kergelt külmetuda, kui liikuda kuumast õhust konditsioneeriga varustatud jahedasse ruumi. Tugevama valu puhul võib kasutada paratsetamooli või ibuprofeeni, peojärgse peavalu vastu sobib aspiriin, mis vedeldab verd ja teeb sellega olemise paremaks. Kes kergesti külmetuvad, neil võiks kaasas olla ka nohu- ja köharavimid. Samuti võib kuiv õhk põhjustada ninakinnisust, siis on heaks vahendiks meresoolalahus.

Teistsugune toitumine põhjustab samuti sageli seedehäireid – puhitusi, kõhulahtisust või -kinnisust, kõrvetisi ja maovalusid. Kindlasti peaks kaasa võtma ravimid kõhulahtisuse vastu. Gaaside ja kõrvetiste vastu peaksid end varustama kindlasti kõik need, kel vaevusi juba varem esinenud. Võimalike kõhuhädade ennetamiseks soovitatakse hakata juba nädal enne reisile minekut tarvitama probiootikume, mis on väga tõhusad, ennetamaks probleeme seedekulglas. Tarvitamist tuleks jätkata ka reisil olles.

Laeva- või lennukisõiduga võivad samuti kaasneda tervisehädad. Kuna laeva- ja lennukisõitu taluvad inimesed erinevalt, tuleks merehaiguse ennetamiseks kasutada ingverit sisaldavad tablette, mis aitavad ära hoida iiveldustunnet ja oksendamist.

Pikematel lennureisidel võib järsust rõhuvahetusest ja istumisest tingitud verevoolu aeglustumisest tekkida jalgades veeniprobleemid. Seetõttu on soovitav kanda spetsiaalseid reisipõlvikuid, mida saab osta apteekidest. Ilmtingimata peaksid põlvikuid kandma ülekaalulised, suitsetajad, rasedad ja inimesed, kellel on olnud eelnevalt operatsioon.

Allergiatabletid on kasulik kaasa pakkida isegi neil, kel pole kunagi vesist nina ega löövet olnud. Allergiahoo võib saada tundmatu putuka hammustusest, tundmatutest toiduainetest, olmekeemiast, hotellis kasutatud põrandakattematerjalist või ühekordsetest linadest.

Ohatis võib tekkida neil, kel on seda varem esinenud, kuna kliimamuutusest ja päikesest põhjustatud stress nahale võib selle taas vallandada. Selleks, et ohatis reisi ei rikuks, tasub apteegist kaasa võtta ohatisekreem. Kindlasti ei tohiks unustada ka sääsetõrjevahendeid ning sääsehammustust leevendavat vahendit. Lisaks võiks kaasas olla päikesepõletust ennetavad ning leevendavad vahendid. Nii soojale maale kui ka mägedesse suusatama minnes peab kaasas olema vähemalt 15−50 UV-faktoriga päikesekreem, kuid seda võib hankida ka kohapealt.

Lastele mõeldes on soovitav kotti pakkida eri suurusega plaastreid, antiseptikut, söetablette, palavikuvastast siirupit ning nohu- ja allergiavastast siirupit. Lastel sobib kasutada kõrgeima kaitsefaktoriga päikesekaitsekreemi ning pärast päevitust kasutada kindlasti päevitusjärgset kreemi – see niisutab nahka ja aitab päevitust säilitada.

Meeles peab pidama, et reisil olles võivad tervisehädad kimbutada ka kõige tervemaid inimesi. Seepärast tasub käia 4 – 6 nädalat enne riskantsematesse piirkondadesse reisimist perearsti konsultatsioonil, siis jõuavad vajalikud vaktsiinid mõjuma hakata. Perearst või reisimeditsiini kabineti nõustaja oskab anda nõu ka selle kohta, millised vaktsiinid on ühte või teise piirkonda reisides kohustuslikud.

Pidage  meeles!

Ravimid tuleb pakkida alati käsipagasisse!

Kui tarvitate regulaarselt ravimeid, peab end nendega varustama kogu reisi ajaks. Arvestama peaks  ka sellega, et reis võib teist olenematutel põhjustel pikeneda.

Ravimipurgi kaotamise puhuks oleks vajalik kaasa võtta nimekiri ravimitest ja nende geneerilistest nimetustest.

Kui esineb mõni haigus või tervisehäire, mis võiks reisi ajal ägeneda, oleks vaja kaasa võtta ravim ka selle tarbeks.

Kui kavatsete viibida välismaal pikemat aega, tuleks nõu pidada oma arstiga «igaks juhuks» kaasavõetavate ravimite osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles