Intelligentsed inimesed elavad kauem

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Intelligentsus pikendab eluiga
Intelligentsus pikendab eluiga Foto: Dmitriy Shironosov

Teada on, et seda mõjutavad geenid, aga miks ja kuidas täpselt, on veel lahtine.

Teadlased uurisid kaksikutelt kogutud andmeid nende eluiga ja intelligentusust puudutavate geenide kohta ning selgus et, 95 protsendi ulatuses on intelligentsus ja eluiga geneetiliselt ette määratud, vahendab ERRi teadusportaal.

Leiti, et kaksikute paarist vaimselt võimekam elas kauem kui vähem võimekam ning see fakt tuli iseäranis selgelt esile kahemunakaksikute puhul.

Teadlane Rosalind Arden selgitas, et nende uuring tõukus teadmisest, et IQ-testides kõrgema tulemuse saanud laste eluiga on keskmiselt kõrgem kui madalama sooritustulemusega, sama seaduspära kehtib karjääriredeli osas: mida kõrgemal positsioonil on inimene, seda kauem ta tõenäoliselt elab.

Arden lisas aga, et intelligentsuse ja eluea vahelist seost ei tasu ülehinnata: «Te ei saa pikendada oma lapse eluiga, sundides teda koolieksameid hästi sooritama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles