Ligi 20 aastat vanast embrüost arenes laps

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligi 20 aastat vanast embrüost arenes laps
Ligi 20 aastat vanast embrüost arenes laps Foto: SCANPIX

Viljakusravis ja kunstlikus viljastamises on tehtud uus läbimurre.

USAs siirdati viljakusravi saanud 42-aastasele naisele ligi 20 aastat külmutuses olnud embrüo, kirjutab Helsingin Sanomat.

Naine rasestus ja sünnitas terve poisslapse.

Varasem samalaadne rekord kuulus ühele hispaanlannale, kellele siirdati 13 aastat sügavkülmas olnud embrüo.

Väljaandes Fertility & Sterility avaldatud kirjutises seisab, et 42-aastane ameeriklanna sai viljakusprobleemide tõttu kümme aasta viljakusravi.

Tal õnnestus lõpuks rasestuda, kui talle siirdati kaks 1990. aastate alguses loovutatud ja viljastatud munarakku, millest oli juba embrüo arenema hakanud.

Munarakkude doonoriteks olid naised, kes samuti said viljakusravi ning loovutasid oma munarakke katseklaasis viljastamiseks ja kellelegi teisele siirdamiseks.

Viljakusteadlaste sõnul on nüüd sündinud poiss 1990. aastate alguses sündinud lapse geneetiline vend, kuigi nende kahe lapse vanusevahe on 20 aastat.

Kehavälisel viljastamisel saadud embrüotest siirdatakse patsiendi emakasse tavaliselt 1 – 2 embrüot. Siirdamisest üle jäänud embrüod külmutatakse ja säilitatakse vedelas lämmastikus temperatuuril miinus 196 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles