Nooruses sportimine tasub ära ka aastaid hiljem

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sportlikud harjumused säilivad tihti ka vanemas eas
Sportlikud harjumused säilivad tihti ka vanemas eas Foto: SCANPIX

Uus uuring tõestas, et naistel, kes treenisid teismeeas, esines aastakümneid hiljem vähem vähktõbe ja teisi haigusi.

Need, kes sportisid vanuses 13 kuni 19, omasid palju paremaid tervisenäitajaid keskeas kui need, kes ei sportinud, teatab huffingtonpost.com

Uuring tehti Hiinas ning selles osales enam kui kümne aasta jooksul 75 000 naist. 13 aastat hiljem oli 2375 neist surnud vähi ning 1620 südame- ja veresoonkonna haigustesse.

Naiste puhul peetakse nooruseas regulaarse sportimise mõju hilisemale elukvaliteedile väga suureks: neil, kes olid teismeeas aktiivsed, esines harvem igasuguseid haigusi, mitte ainult vähki. Haiguste tõenäosus oli keskmiselt 16 protsenti väiksem, kui treenitud oli kuni 80 minutit nädalas. Neil, kes jätkasid treenimist ka pärast täisealiseks saamist, oli haiguste esinemise tõenäosus 20 protsenti väiksem.

Positiivse märkusena toodi välja ka see, et nooruses korrapäraselt trennis käinud naistel jäid tervislikud harjumused suurema tõenäosusega alles ka keskeas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles