Depressiooni tekkimine võib olla seotud geenidega

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased on juba pikka aega üritanud leida depressiooni põhjuseid, nüüd on avastatud geen, mis võib olla seotud nii depressiooni kui ka teiste käitumishäiretega.

Uuringut juhtinud Yale'i ülikooli psühhiaatria ja farmakoloogia professori Ronald S. Dumani sõnul võib avastatud geen olla esmaseks või vähemalt peamiseks teguriks, mille tulemusena tekivad inimestel depressiooninähud, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Dumani juhitud teadlaste rühm uuris 21 depressiooni all kannatava inimese kogu genoomi ning võrdles andmeid 18 depressiooni all mitte kannatava inimese geenidega. Selgus, et depressiooni põdevate inimeste ajus oli geen MKP-1 ekspresseerunud kaks korda rohkem kui neil, kes depressiooni ei põe.

Teadlaste sõnul on avastus eriti põnev eelkõige seetõttu, et see geen lülitab välja rakkude molekulide normaalse toimimise, mis on eluliselt olulised neuronite funktsioneerimiseks ning selle geeni kahjustatust tuvastati nii depressiooni kui ka muude käitumishäirete puhul.

Hiirte peal läbi viidud katsed näitasid, et MKP-1 geeni väljalülitamisel muutusid hiired stressi suhtes immuunseks. Kui geen sisse lülitada, siis tekkisid katseloomadel depressioonisarnased nähud.

Enamus teadlasi usub, et depressiivseid häireid kutsuvad esile paljud erinevad psühholoogilised protsessid. Samas ei mõju hetkel kasutusel olevad antidepressandid ligikaudu 40 protsendi depressiooni all kannatavate inimeste puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles