Inglismaa ei suuda vähisurmade arvu pidurdada

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglismaa soovib vähi diagnoosimist parandada
Inglismaa soovib vähi diagnoosimist parandada Foto: Wavebreakmedia ltd

Kuigi vähisurmade arv on Inglismaal vähenenud, on suremus võrreldes sarnase tervishoiusüsteemiga riikidega siiski suurem.

Londoni hügieeni- ja troopilise meditsiini kõrgkooli uuringus võrreldi eri vähiliikidest tervenemist Inglismaa, Austraalia, Kanada, Taani, Norra ja Rootsi vahel aastatel 1995 kuni 2009, vahendab sciencedaily.com. Kuuest riigist suurim suremus oli Inglismaal, Austraalias ja Rootsis jäi kõige rohkem patsiente ellu.

Siiski diagnoositakse Inglismaal vähktõbe nüüd varasemas staadiumis kui varem ning üldine tendents liigub paremuse poole. Näiteks kopsuvähi patsientide tervenemine Inglismaal on tõusuteel, aastatel 2010 kuni 2012 jäi ellu üks protsent rohkem patsiente.

Briti vähiuuringute keskuse juhi Sara Hiomi sõnul tuleks diagnoosimist üleriiklikult ühtlustada, sest praegu ei ole eri piirkondade vahel piisavalt suhtlust ja suunamist. Tema sõnul on see ravis väga ajakriitiline küsimus, et patsiendil haigus õigel ajal diagnoositaks ja ta vastavasse asutusse suunataks. «Peame positiivsetest kogemustest rohkem õppima, kui siiani teinud oleme,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles