Meestele ja naistele sobib erinev sisekliima

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ainevahetuse kiiruse tõttu sobib inimestele erinev sisetemperatuur
Ainevahetuse kiiruse tõttu sobib inimestele erinev sisetemperatuur Foto: SCANPIX

Kliimateadlased on leidnud, et paljude kontorihoonete sisetemperatuuri reguleerimiseks kasutatav meetod rajaneb keskealiste meeste ainevahetuskiirusel.

Mudelite uuendamine võiks seeläbi muuta mõnusamaks naiste elu ja vähendada hoonete jahutamiseks kulutatavat energiahulka, vahendab ERRi teadusportaal.

Kliimaseadmete eesmärk on vähendada ruumis viibivate inimeste vajadust reguleerida oma kehatemperatuuri värisemise ja higistamisega ning sobiv sisekliima kasvatab inimeste tööviljakust. 

Umbes 50 aasta eest töötas taani teadlane Povl Ole Fanger välja mudeli, mis ennustab keskmise kontoritöötaja jaoks mugavat sisetemperatuuri, ja sai tulemuseks 21°C, kuid keskmine kontoritöötaja pole enam 40-aastane 70 kilogrammi kaaluv kolmeosalist ülikonda kandev mees. 

Hiiljuti kogunenud hollandlaste töörühm leidis, et mõlema soo soove arvestav kontori temperatuur jääb 24°C piirimaile, seega uuema põlvkonna kliimasüsteemid ja nende reguleerimiseks kasutatavad mudelid võiksid  arvesse võtta nii hoones tehtava töö iseloomu kui töötajate keskmist vanust, sugu ja kaalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles