Narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja lisati kuus uut ainet

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid.
Tabletid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ravimiameti sõnul on ainete lisamise eesmärk piirata uute psühhoaktiivsete ainete laiemat levikut, kättesaadavust ning väärtarvitamise tõenäosust.

Uute psühhoaktiivsete ainete tarbimine võib kahjustada inimeste elu ja tervist, põhjustades haigusi, õnnetusi ning ainete tarvitamisest tingitud surmasid, kirjutab ravimiamet oma kodulehel.

Lisatavaid aineid ei ole üldjuhul uuritud inimkatsetes ning nende farmakokineetilised ja farmakodünaamilised omadused ning toksikoloogiline profiil on teadmata. Uute psühhoaktiivsete ainete tarvitajatel on muuhulgas tõsine oht aineid üle doseerida ning enamasti ei ole teada uusi psühhoaktiivseid aineid sisaldavate toodete täpne koostis, päritolu ja puhtuse aste.

Narkootiliste ja psühhotroopsete ainete ning nende lähteainete seaduse kohaselt on nimetatud ainete käitlemine alates 15.08.2015 keelatud, välja arvatud seaduse alusel meditsiinilisel või teaduslikul eesmärgil, narkootiliste ja psühhotroopsete ainetega seotud kuritegude ennetamiseks, avastamiseks ning tõkestamiseks või seaduses ettenähtud õppeotstarbel kasutamise eesmärgil.

Täna avaldati Riigi Teatajas sotsiaalministri 18.02.2005 määruse nr 73 «Narkootiliste ja psühhotroopsete ainete meditsiinilisel ja teaduslikul eesmärgil käitlemise ning sellealase arvestuse ja aruandluse tingimused ja kord ning narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirjad» lisa 1 muudatus, millega lisati narkootiliste ja psühhotroopsete ainete I nimekirja kuus ainet. Nende ainete kohta saab täpsemalt lugeda siit. 

Määruse muudatus on leitav Riigi Teatajast ning jõustub laupäeval, 15. augustil. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles