Kaheksa märki, et peaksid teraapiasse minema

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teraapiast võib abi olla
Teraapiast võib abi olla Foto: SCANPIX

Kõik inimesed kogevad elus mingil määral stressi, kurbust, viha ja konflikte ning pole lihtne mõista, millal saab nendest tunnetest probleem.

«Mida varem abi saadakse, seda suurem tõenäosus on murele lahendus leida,» vahendab Huffington Post psühholoog Daniel Reidenbergi sõnu. Allpool toodud ohumärkide üle võiks tõsiselt mõelda.

Kõik tunded on väga intensiivsed

Kui emotsioonid on valdavalt nii tugevad, et ei lase päevatoiminguid teha, on põhjust muretsemiseks. Pidev võitlus kurbuse ja vihaga võib viidata sügavamale lahendamata põhjusele. Tekkinud ärevus, mille puhul iga probleem tundub ülitõsine, võib olla väga laastav. Halvemal juhul tekib inimesel paanikahoog või ta hakkab mingeid olukordi või inimesi teadlikult vältima.

Sa ei suuda pärast traumat lõpetada juhtunule mõtlemist

Sellised sündmused elus nagu pereliikme surm, lahutus või töökaotus vajaksid tegelikult alati nõustamist. Tihti arvavad inimesed, et ajapikku lähevad need tunded iseenesest ära, kuid see pole alati nii. Kaotusvalu mõjutab otseselt päevatoiminguid ning võib tekitada isegi soovi sõpradest eemale hoida. Osad inimesed seevastu koormavad end tegevustega üle – mõlemal juhul oleks vaja professionaali abi.

Sagedased pea- ja kõhuvalud

Vaimne kurnatus laastab organismi ja nõrgestab immuunsüsteemi. Kroonilise stressi tüüpilised avaldused on korduvad kõhu- ja peavalud, sage külmetushaigustesse jäämine ja kahanenud seksisoov. Vähem levinud näitajad on lihaskrambid ja kaelavalu.

Vajad toimetulekuks meelemürke

Kui avastad end varasemast sagedamini alkoholi joomas või narkootikume tarvitamas või lihtsalt nendele tegevustele mõtlemas, on see märk soovist oma emotsioone tuimestada. Antud juhul käib meelemürkide alla ka toit, millega liialdades vaigistatakse tegelikke tundeid ja kurbust. Nii üle- kui alasöömine on märgid sellest, et inimene ei tule endaga toime.

Saad tööl halba tagasisidet

Muutused töökvaliteedis on väga sage märk psühholoogiliste ja emotsionaalsete raskuste korral. Võib tekkida tunne, et ollakse tööst eraldunud ja välja lülitatud. Lisaks keskendumisraskustele võib ka ülemus märgata langust töötulemustes ja selle kohta tähelepaneku teha. Sel juhul tuleks jällegi pöörduda terapeudi juurde abi saamiseks.

Armastatud tegevused ei paku enam huvi

Tunned end ka suurimatest hobidest ja lemmiktegevustest eraldatuna. Tegevused, mis varem pakkusid rõõmu, ei tundu enam ahvatlevad ning siinkohal võib teraapias käimine aidata asjadesse selgust luua ning tasapisi uuesti alustada.

Suhted on kurnavad

Kui tunned, et lähedastega suhtlemine teeb sind õnnetuks ning sul on raske oma tundeid väljendada, võiks kaaluda paari- või pereteraapiat. Nõustajad oskavad inimesi suunata ja motiveerida ning leida oma tunnetele õige sõnastus. Sellest veelgi olulisem on õppida, kuidas vale kehakeelega oma pereliikmetele mitte haiget teha.

Sõbrad tunnevad muret

Kui su sõbrad on väljendanud muresolekut ja sinu käitumismustrite kohta tähelepanekuid teinud, on selleks ilmselt põhjust. Nemad näevad sind kõrvalt ning märkavad muutusi väga hästi. Oma sõprade muret ja nõuandeid tasuks tõsiselt võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles