Või ei tapa, aga margariin võib

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Või sisaldab küllastunud rasvhappeid, mille tarbimine ei teinud uuringu tulemuste põhjal inimeste tervisele halba.
Või sisaldab küllastunud rasvhappeid, mille tarbimine ei teinud uuringu tulemuste põhjal inimeste tervisele halba. Foto: Panther Media

Hiljuti väljaandes British Medical Journal avaldatud uuringust selgus, et küllastunud rasv ei tõsta insuldi, südamehaiguste, diabeedi ja varajase surma riski. 

Samal ajal kui transrasvad, mida leidub töödeldud toituainetes nagu margariin, tõstavad suremise riski 34 protsenti, kirjutab telegraph.co.uk.

Küllastunud rasvhapped on ülekaalus loomsetes rasvades, näiteks leidub neid lihas, võis ja koores. Kuigi traditsiooniliselt soovitavad dietoloogid vähendada loomsete rasvad tarbimist, näitab laiaulatuslik uuring, et see ei tõsta insuldi, südamehaiguste, diabeedi tekkimise riskis.

«Aastaid on soovitatud vähendada rasvade tarbimist,» rääkis uurimust juhtinud arst Russell de Souza McMasteri ülikoolist Kanadast. Tema sõnul ei tule transrasvade tarbimine inimese tervisele kuidagi kasuks, vaid tõstab märkimisväärselt südamehaiguste tekkimise riski. Transrasvu leidub snäkkides ja pagaritoodetes. Tegemist on taimse õliga, mida on tahkestatud. Selle tagajärjel pole õli enam nii vedel ning säilib kauem.

Samas pole arst küllastunud rasvade tarbimise tervislikkuse osas niivõrd kindel. «Me küll ei propageeri küllastunud rasvade tarbimist, aga meie uurimus ei näidanud, et küllastunud rasvade tarbimise piiramine oleks olnud tervisele kasulik,» rääkis ta.

Praegu soovitatakse südamehaiguste ja insuldi riski vähendamiseks süüa toitu, milles poleks küllastunud rasvu rohkem kui 10 protsenti ning transrasvu mitte rohkem kui üks protsent. Samas selgus nüüd 50 teadustööd ühendanud uurimusest, milles uuriti enam kui miljonit inimest, et pole tõendeid selle kohta, et küllastunud rasvad oleksid tervisele kahjulikud.  Seda järeldust toetab ka hiljuti avaldatud Cambridge’i ülikooli uuring, millest selgus, et piimatoodetes sisalduv küllastunud rasv võib aidata ära hoida diabeeti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles